A Pázmány lenyúlná a veszprémi informatikai kart

„A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara csatlakozási szándékát fejezte ki a Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez önálló karként, veszprémi székhellyel, meglévő tevékenységének fenntartása mellett” – így kezdődik az a közlemény, mely a veszprémi kar honlapján jelent meg tegnap délelőtt.

Indoklásukban megemlítik, hogy a két intézmény között több mint tízéves az együttműködés. A két kar alapítása és fejlesztése párhuzamosan folyt, „a hasonló profil és az azonos alapelvek szoros szakmai és személyi együttműködést eredményeztek.” Közlik, hogy az illetékes testületek egyetértenek abban, a további, nemzetközi szintű fejlődésre akkor van esély, ha szorosabbra fonják kapcsolataikat az egyesüléssel.

Ellenvélemények

A helyi politikusok viszont egyáltalán nem voltak elragadtatva a döntéstől, ugyanis az egyetem fokozatos lebontásának első lépéseként értékelik a határozatot.

Veszprém polgármestere, Porga Gyula kedd délelőtt sajtótájékoztatón kijelentette: megdöbbentette a kar leválási szándéka, és közölte, hogy levélben fordul a Pannon Egyetem szenátusához, azt kérve, akadályozzák meg az elképzelés megvalósulását, az emberi erőforrások miniszterétől pedig azt kéri, hogy ne támogassa ezt a tervet. A polgármester kijelentette, hogy a leválási szándék szembemegy azokkal a célokkal, amelyeket az elmúlt években meghatároztak, ráadásul a hétfői egyetem-város egyeztető fórumon a Pannon Egyetem rektora nem tájékoztatta az önkormányzatot az ügyről, és azóta sem kapott róla semmiféle hivatalos információt. A polgármester hozzátette: a Pannon Egyetem élén június végével rektorváltás lesz, Friedler Ferencet Gelencsér András követi majd az intézmény élén.

Hasonlóképp vélekedik a nemrég megválasztott Kész Zoltán független országgyűlési képviselő is, aki közleményében puccsszerűnek és megmagyarázhatatlannak tartja azt a döntést, mivel véleménye szerint egy közvetlenül nagyjából ezer embert érintő döntést ilyen módon nem lehet meghozni.

A műszaki informatikai kar leválási szándéka miatt a Pannon Egyetem vezetősége rendkívüli szenátusi ülést hívott össze szerdára.

Előzmények