Ingyenes lesz az első cloud-alapú vírusirtó szoftver

Hirdetés

A cloud computing égisze alatt lép béta-fázisba a Panda Security legfrissebb üdvöskéje, a Panda Cloud Antivirus. A spanyol biztonságtechnikai cég azt reméli, a három évig tartó fejlesztés meghozza gyümölcsét, és a felhősített vírusszkenner minden eddigi szoftvernél alaposabb védelmet fog nyújtani a felhasználóknak.

A Cloud Antivirus a komputerférgek, rootkitek és egyéb kártékony kódok detektálására a Panda saját cloud computing technológiáját kamatoztatja, melyet a hangzatos „közös intelligencia” (Collective Intelligence) névre kereszteltek. „Kihasználva a felhasználók millióit”, a vállalat elmondása alapján platformjuk képes majdhogynem valós időben azonosítani a vírusokat, osztályozni azokat hat percen belül, és feldolgozni több mint 50 ezer mintát naponta. Maga a szoftver egyébként a nem végrehajtható fájlokat alacsonyabb prioritási szinten kezeli, és a rendszer üresjáratában ellenőrzi, ellentétben a végrehajtható állományokkal, melyeket azonnal átböngész fenyegetettségek után kutatva.


A program jelenleg 50 MB körüli lemezterületet foglal, és hozzávetőlegesen 17 MB-nyi RAM-ot fogyaszt el használat közben, működik XP és Vista alól, de az idén télre várható Windows 7-et is támogatni fogja. A Cloud Antivirus végleges kiadását a nyár végére tervezik, a cég ígérete szerint – cserébe a közös intelligencia építgetéséért – a szoftver használata teljesen ingyenes lesz.

Azóta történt

Előzmények