Eladta a Tesla-részvényeit a Panasonic

A Panasonic csökkenteni akarta a Teslával szembeni függőségét, ugyanakkor a 3,6 milliárd dolláros részvénycsomag eladása nem változtat a cégek kapcsolatán, állítja egy szóvivő.

A Panasonic tájékoztatása szerint a vállalat a legutóbbi pénzügyi évét bezáróan eladta az összes Tesla-részvényét, 3,6 milliárd dollár értékben.

A jelentés szerint a Panasonic csökkenteni akarta a Teslával szembeni függőségét, ezzel egyszerre pedig a növekedésbe fektetéshez szerettek volna pénzt szerezni.

A Panasonic akkumulátoros üzletágát alapvetően a Tesla határozza meg, de a szakértők szerint időnként feszült volt a két partner viszonya.

A Panasonic még 2010-ben vásárolt 1,4 millió Tesla-részvényt, nagyjából 30 millió dollárért. 2020. márciusának végén a csomag már 730 millió dollárért ért, azután az érték gyors emelkedésbe kezdett. Egyes elemzők szerint az utóbbi időben, főleg a bitcoinos befektetés és kriptós visszatáncolás hatására a Tesla árfolyama lufimagasságokba emelkedhetett, ezért a Panasonic jól időzíthetett az eladással. A döntés hatására a Panasonic árfolyama emelkedett.

Egy szóvivő szerint a mostani eladás nem változtat a Teslával való kapcsolaton, ugyanakkor a Tesla jelenleg is azon fáradozik, hogy az akkumulátoros beszállítóláncban több szereplőre támaszkodhasson a jövőben – többek között az LG Energy Solution, a kínai CATL is megállapodásokat kötött már a céggel.

Azóta történt

Előzmények