Legális fájlmegosztás havi díjért

A kanadai Dalszerzők Szövetsége (Songwriters Association of Canada – SAC) egy olyan üzleti javaslatot terjesztett elő, melynek elfogadásától a kalózok és a kiadók között változatlan hevességgel dúló háború lezárását remélik – adja hírül az Ars Technica.

Az előterjesztés megállapítja, hogy az utóbbi évek során a p2p fájlmegosztás olyan népszerűvé vált, hogy teljességgel a háttérbe szorította a számonkénti vagy albumonkénti vásárlást, ezért az üzleti struktúrát is ehhez az új helyzethez kell igazítani. A SAC javaslata egyszerű megoldást kínál: minden internetező kanadai állampolgár fizessen egy bizonyos havi díjat (javaslatuk alapján ez minimum 5 kanadai dollár – kb. 850 forint – lenne), s ezt a licencdíjat osszák vissza az előadóknak és a jogtulajdonosoknak. Ezzel együtt módosítanák a kanadai szerzői jogi törvényt, bevezetnének egy új jogszabályt: A fájlmegosztás miatt járó igazságos ellentételezés joga (Right to Equitable Remuneration for Music File Sharing). E jog hatálya azokra terjedne ki, akik nem üzleti céloktól vezettetve osztanak meg jogvédett anyagokat, tehát nem kerülnének a körbe azok, akik a fájlmegosztásból anyagi haszonhoz jutnak. Szintén kizárnák az érintett anyagok köréből azokat a zenéket, amelyek online zeneboltokból származnak.

A javasolt megoldási módszer nem új, ám első alkalommal fordul elő, hogy nem magánember, hanem egy érintett szervezet áll elő vele.

Azóta történt

Előzmények