Ősszel indul az első magyar webgazdasági szakközépiskola

Szeptemberben kezdi meg működését Erdőkertesen az ország első webgazdasági középiskolája, amely az internet fejlődésével létrejött új ismereteket – weborientált vállalkozásmenedzsmentet, webfejlesztést, webüzemeltetést, webtervezést – oktat tanulóinak hivatalos középiskolai keretek között. A Webdidaktika Alapítvány által életre hívott szakközépiskola két osztállyal és több mint 60 tanulóval indul, a későbbiekben pedig a képzést kiterjesztik a már korábban érettségizett tanulókra és más jelentkezőkre is. Ez a képzés egyedülálló a magyar oktatási palettán, webes ismeretekhez ilyen átfogó formában eddig máshol nem juthattak a diákok.

Az iskolát a Webdidaktika az Oktatás és az Információs Társadalomért Alapítvány alapította és látja el a fenntartói feladatokat. Az alapítványt egy az informatikaoktatás terén régen munkálkodó szakmai kör hozta létre, amely például 1991-től rendezi az ország legjelentősebb informatikai oktatás témájú konferenciáját. E szakmai kör mögött tudományegyetemi karok (ELTE, Szegedi Tudományegyetem, Debreceni Egyetem) állnak, illetve olyan nagy cégek segítik munkáját, mint például az Oracle, amelynek társadalmi szervezete, a Magyarországi Oracle Felhasználók Egyesülete az alapítvány egyik alapítója.

A szeptemberben induló két osztály közül az egyik klasszikus 4 éves, a másik egy nyelvi előkészítővel kiegészített 5 éves képzést nyújt a tanulók számára. A szakközépiskolába a nyolc osztályt végzett diákok, az érettségire alapozott iskolarendszerű szakképzésre érettségizett, de 21 éves kornál nem idősebbek jelentkezhetnek. Idén 135 tanuló adta be jelentkezését, előre láthatóan 65-68 diák fog tanulni a két osztályban.

Mindemellett az iskola hamarosan meg fogja hirdetni az államilag finanszírozott érettségi utáni szakképzéseket is. Ez az iskolarendszerű oktatás nappali munkarendben, a délutáni időszakban történik. Mivel az új OKJ szerinti informatikai képzések vélhetően csak jövőre indíthatók, így szeptembertől a rendszerinformatikus és a multimédia-fejlesztő szakmákban indul az oktatás, februártól pedig keresztfélévben indul a webfejlesztő és a webmester szakképzés.

Az alapítvány már elkezdte a webgazdasági képzés országos hálózatának szerevezését is. Több településen folyik majd webgazdasági szakközépiskolai képzés és szakképzés a partnerintézményekben, jelenleg több intézménnyel is folynak erről tárgyalások. Az együttműködés keretében az alapítvány segítséget nyújt a tényleges webgazdasági szakképzést előkészítő szakközépiskolai oktatás kialakításában, beindításában – alapeszme, szakmai orientációs tananyagok, kerettantervek, közreműködés a kollégák és az érdeklődő szülők/diákok tájékoztatásában, marketingtámogatás, szervezési segítség, tanácsadás, stb. –, illetve képzések és tanfolyamok közösen szervezésében.

Azóta történt

Előzmények