Ez történt idén januárban

Erősen indult 2015, az Uber vezetője ötvenezer új munkahelyet ígért Európának, áfacsalással buktak le ismert webáruházak, és bár Norvégiában gyakorlatilag megszűnt a kalózkodás, a Pirate Bay ki tudja már hanyadszorra támadt fel hamvaiból a svéd rendőrség stockholmi beavatkozása után.

A magyar kormány stratégiai megállapodást kötött az Oracle céggel, a Microsoft pedig bejelentette, hogy februártól Grósz Judit lesz a hazai képviselet marketing és operatív vezetője. Nagyon meglepődtünk, mikor az Apple bejelentette, hogy beengedi a kínaiakat a telefonjaiba, azon viszont nem annyira, hogy az Intel mellett a cupertinoiak is rekord negyedévet zártak.

Hirdetés

A bitcoin mélyrepülésbe váltott, az a pletyka látott napvilágot, hogy a Samsung ajánlatot tett a Blackberrynek. Eközben a Google beszállt a doménbizniszbe, de mi itthon az internetadóval voltunk elfoglalva, illetve szomorúan vettük tudomásul, hogy Dragon György eltávozott.

Már januárban nosztalgiáztunk, megmutattuk hogy dolgoztunk az 1990-es években, a Microsoft azonban a múlt helyett a jövőbe repített: a HoloLens első demói lázba hozták a közönséget. Kiderült, hogy hiányzó szoftver miatt nem képes lőni a Joint Strike Fighter (F-35-ös) amerikai vadászgép, és három-négy évvel is csúszhat a hadrendbe állítás. Előre szóltunk, hogy nagyot csökkenhetnek az SSD árak, és megjelentek az első pletykák a Google-féle Bábel-halról.

A Google feladta a Google Glass projektet és újratervezték, viszont beszálltak a SpaceX-be egy kazalnyi pénzzel. Foglalkoztunk még a vezeték nélküli- és egy merész ígérettel: a kétperces töltéssel.

Cikkeztünk a Windows 10 kapcsán az ingyenes frissítésről, az okostelefonokra szánt kiadásról és az Insider verziókról, a Google pedig pápát intett a Flashnek. Kim Dotcom megunta, hogy nincs biztonságban a neten, ezért saját beszélgetőappot indított MegaChat néven.

A pénzügyi cégek harmadáról derült ki, hogy úgy vélik, olcsóbb kártérítést fizetni mint megfelelő módon védekezni a támadások ellen, a brit miniszterelnök pedig betiltotta volna a titkosítást. Egy hacker a töltőfejbe épített "lehallgatóval" sokkolt, miközben újabb Snowden-dokumentumok kerültek nyilvánosságra. A leggyakoribb jelszó az 123456 volt tavaly is, derült ki a statisztikákból.

Megkezdődöött a BTel nyilvános haláltusája, ekkor még csak a Telekom szolgáltatási területéről távozott a cég. Az Invitel vezérigazgatót cserélt, a MÁV pedig bejelentette, hogy bővítenék a Wi-Fi szolgáltatást.

A benzinkutak ideális célpontnak tűntek a gyakorolni vágyó hackerek számára, az automatizált tartály mérőeszközök ugyanis szinte teljesen védtelenek voltak. Mindeközben egyre többen, például az LG és a Samsung is az IoT szerepét hangsúlyozta.

Egy robot magyar útlevélmásolatot és kábítószert vásárolt, a Floppyk zenéltek, az Altair 8800 pedig negyven éves lett. Volt, aki szépen becsomagolt állati ürüléket árult, mások pedig láthatatlan barátot/barátnőt.

Összeszedtük a magyarok űrprojektjeit, illetve az is kiderült, hogy a nagyoknak is meggyűlik a baja, ha TLS-t kell használniuk. Kaptunk néhány köztéri BSOD képet, a Firefox pedig az éjszakai kiadással belépett a virtuális térbe.

Azóta történt

  • Ez történt idén februárban

    Az év második hónapja leginkább az ekkor feltárt biztonsági incidensekről maradhat emlékezetes.

  • Ez történt idén márciusban

    A Microsoft félreérthetően kommunikált, a SpaceX mérlege pozitívba fordult, a NAV újra lecsapott, a UPC korlátlan mobilnetet indított.

  • Ez történt idén áprilisban

    Ebben a hónapban több magyarországi biztonsági incidens is fejfájást okozott, ráadásul a UPC is merészet lépett.