Ez történt idén áprilisban

A hónap a Vodafone bejelentésével indult, akik nálunk elsőként lépték meg azt, hogy új csomagjaikban már nem számolnak fel barangolási költséget, vagyis roamingdíjat. Elsején az Amazon is nagyot dobott: előző nap jelentették be, hogy új terméket és szolgáltatást indítanak – az új termék egyrészt egy egyetlen funkcióval rendelkező, a háztartás különféle helyeire felhelyezhető nyomógomb (Dash Button), másrészt a gomb mögött álló szolgáltatás.

A Magyar Telekom másodikán sajtóközleményben tudatta, hogy több milliárd forintos beruházással 2500 km optikai kábelt épít ki országszerte, ennek eredményeképp a jelenlegi 1,8 millióról 2,2 millióra nő a nagy sebességű vezetékes internet elérési lehetősége.”

Igen nagy visszhangot váltott ki egy olyan ügy, mely a netsemlegességhez is szorosan kapcsolható: kiderült, hogy a UPC vezetékes és mobilos hálózatáról is elérhetetlenné vált egy időre az RTL Klub mellett számos más weboldal. A problémát az okozta, hogy április elsejétől fogva a UPC, illetve annak anyavállalata, a Liberty Global International felmondta a BIX-en keresztül történő önköltséges adatkicserélési (peering) egyezséget a tévé honlapját is üzemeltető Externettel, ettől a ponttól fogva pedig a két fél között nem folyik adat. Akkor úgy sejtettük, hogy szolgáltatói háború indul, ám az eset egyedi maradt.

Hirdetés

Sokakat meglephetett, hogy a kalózmozgalom ikonikus alakja, a Pirate Bay egyik alapítója Peter Sunde arról beszélt, hogy a kalózmozgalomnak szerinte az információ- és szólásszabadságról, az állami korrupció megfékezéséről, az infrastruktúra ellenőrzéséről, az oktatáshoz és a kultúrához való jogról kellene szólnia. Ehhez képest az elmúlt tíz évben nem történt semmi, csak egyre többen vannak, akik illegálisan szerzik be a filmeket és a zenéket.

A Facebook ellen számtalan pert indítanak a világon, egy ilyenről áprilisban is beszámolhattunk: most egy illinoisi férfi perelte be a Facebookot, mivel szerinte a vállalat állami törvényeket sért amikor biometrikus adatokat tárol és használ fel az arcfelismerés funkcióhoz.

A Facebook ugyanekkor egy fejlesztést is bejelentett: a közelmúlt sikerterméke lett az önállósított Messenger, és áprilistól a program böngészőben is saját életre kelt.

A Google egy, az év végére beérett kezdeményezést jelentett be: a vállalat levélben értesítette tartalmakat feltöltő felhasználóit, hogy még az év első felében új szolgáltatást vezetnek be, és a jövőben a felhasználók havi előfizetési díj ellenében letilthatják a videókban megjelenő reklámokat.

Igen nagy vihart kavart egy biztonsági incidens áprilisban: a magukat az Iszlám Állam híveinek mondó személyek feltörték a globális francia televízió, a TV5Monde honlapjait, majd az összes csatorna adását megbénították. A hab a tortán az volt, hogy amikor a támadás után egy másik francia tévé riportot készített a TV5Monde-nál, a nyilatkozó újságíró háta mögött a tájékoztató anyagok között ki volt függesztve egy papírlapra, szép nagy betűkkel a tévé több közösségi oldalának azonosítója és jelszava.

A hónap közepén újabb sikertelen leszállást hajtott végre a Falcon, a magyar CrySyS Lab IT-biztonsági laboratórium csapat az amerikai UCSB által rendezett iCTF versenyén az első helyen végzett, a Google pedig ultimátumot kapott az uniótól.

Magyarországon fontos hírnek számított, hogy a feladattal megbízott miniszteri biztos, Deutsch Tamás közölte, hogy az internetről szóló nemzeti konzultáció, az InternetKon keretében milyen témakörökben nyilváníthatnak véleményt a polgárok.

Komoly visszhangot váltott ki, hogy a BSoft Informatikai Kft. figyelmetlenségéből adódóan bárki által hozzáférhető volt közel 1 millió betegadat, amiből a TAJ számok, illetve a BNO kódok alapján az ellátásban részesült személy és a betegség is kiderült. Az ügyről az IT café interjúban is igyekezett tájékoztatást adni.

A hónap végén a Facebook újabbat lépett: megjelent az ingyenes videóhívás a Messengerben.

Az utolsó napokban megírtuk, hogy megjelent a Windows 10 új Insider Preview kiadása, az újratervezett böngésző, az Edge nevet kapott, és azt is, hogy a magyar hatóságok vizsgálatot indítottak az Uber magyarországi tevékenységét illetően.

Előzmények