Összeakadhat a Linux és a Vista SP1

Hirdetés

Nem biztos, hogy tudják telepíteni a Windows Vista első szervizcsomagját (SP1) azok a felhasználók, akik a Microsoft operációs rendszere mellett dual boot környezetben Linuxot is használnak a gépükön. A problémába azok futnak bele, akik a Vista meghajtótitkosítást (BitLocker) támogató változatai – ez az Enterprise és az Ultimate – mellé úgy pakolták fel a linuxos rendszert, hogy annak bootloaderét a Master Boot Recordba (MBR) telepítették.

A gondot az okozza, hogy az SP1 előfeltételének számító egyik patch (KB935509) magát a windowsos bootloadert frissíti – írja az APCMag. Márpedig a nyílt forráskódú operációs rendszer – ha a felhasználó ezt a lehetőséget választja – éppen ezt szokta kicserélni saját programjára (Grub vagy Lilo). Mivel a patch telepítője megvizsgálja a rendszer bootfolyamatának integritását (beleértve az esetleges TPM chipet és az MBR-t is), abban az esetben, ha nem találja meg az eredeti bootloadert, leállítja az SP1 telepítését. Erre az ellenőrzésre azért van szükség, mert az szervizpakk frissíti a BitLocker szolgáltatást is – már azokban a Vista-verziókban, ahol ez elérhető –, és ennek támogatásához kell az új bootloader.

„Amikor beírod a PIN kódot, a BitLocker végigellenőrzi azt lépésről lépésre, a TPM chiptől kezdve a bootloaderen át, és ha nem várt eltérést talál, megtagadja a hozzáférést. A Lilo vagy Grub telepítése megszakítja a bizalmi láncolatot, mivel ezek a bootloaderek beépülnek az MBR-be. Egy titkosított bootpartíción ilyenkor a rendszer nem fog betöltődni” – magyarázta a lapnak Michael Kleef, a Microsoft egyik tanácsadója, aki szerint ez részben szerencse is, mert akkor panaszkodnának csak sokan, ha az SP1 automatikusan felülírná a bootloadert.

A problémára – mely egyébként attól függetlenül jelentkezik, hogy aktív-e a BitLocker, vagy sem – az a megoldás, hogy az SP1 telepítésének idejére helyre kell állítani a Vista bootloadert. Ha a két operációs rendszer külön merevlemezen található, még erre sincs szükség, elég a BIOS-ban a bootsorrendet megváltoztatni, és ideiglenesen első helyre tenni a vistás meghajtót. Az SP1 telepítése után aztán megint vissza lehet állítani az eredeti felállást – írja az APCMag.

Azóta történt

Előzmények