Örülhetnek a chipgyártók

A harmadik negyedévben 61,9 milliárd dollár (körülbelül 11 730 milliárd forint) forgalmat ért el a globális chipipar – derül ki az amerikai félvezetőgyártókat tömörítő Semiconductor Industry Association (SIA) gyorsjelentéséből. Ez az érték ugyan még mindig jóval, 10,1 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbi 68,9 milliárdos árbevételnél, mégis bizakodásra adhat okot, hogy közel 20 százalékos növekedést jelent a megelőző trimeszterhez képest. Az iparágban szekvenciális növekedést az idén először márciusban regisztrált a szakmai szervezet.

„A globális félvezetőipar forgalma a harmadik negyedévben felülmúlta a várakozásokat. A szeptemberi árbevétel a történelmi mintáknak megfelelően alakult, tükrözte az ünnepekre készülő fogyasztók oldaláról tapasztalható növekvő keresletet. A személyi számítógépek és mobiltelefonok, a félvezetőtermékek két legnagyobb felvevőpiaca változatlanul jobban teljesít a prognózisoknál, miközben az ipari felhasználású chipek esetében most először láthatók a talpra állás jelei. A forgalom minden régióban nőtt” – értékelte a helyzetet George Scalise, a SIA elnöke, aki szerint az idei évre vonatkozó prognózisuk a kedvező fejlemények miatt optimista korrekcióra szorul majd.

A szervezet június elején azt jósolta, hogy az idén 21,3 százalékkal esik vissza a chipipar globális árbevétele. A SIA varázsgömbje szerint a tavalyi 248,6 milliárd dollár után 2009-ben a gyártók forgalma 195,6 milliárd dollárra (kurrens árfolyamon 37 133 milliárd forintra) csökken. Ez lesz a mélypont, ahonnan az iparág jövőre már – ha lassan is, de – felfelé kapaszkodik majd. 2010-ben a globális forgalom 6,5 százalékkal, 208,3, 2011-ben pedig további 6,5 százalékkal, 221,9 milliárd dollárra emelkedik – prognosztizálták

Tavaly 2001 óta először fordult elő, hogy a chipipar árbevétele csökkent a megelőző évhez képest, a visszaesés 2,8 százalékos volt.

Azóta történt

Előzmények

  • Éledezik a chipipar

    Harmadik hónapja tapasztalható szekvenciális növekedés az iparágban.

  • Nem fogynak a chipek

    Az idén jut el a mélypontra a félvezetőipar, jövőre már ismét lassú növekedés várható. A tavalyi szintet még évekig nem éri el a forgalom.

  • Mélyponton a chipipar

    Történelmi visszaesést vár az idei évre a Gartner. A talpon maradt memóriagyártók viszont valamelyest fellélegezhetnek a második félévben.

  • Sovány év elé néznek a chipgyártók

    A Gartner szerint jövőre akár recesszió is jöhet a félvezetőiparban.