Készülődik az orosz Nagy Testvér-törvény

A jogvédők szerint az új törvények a biztonságot nem fogják erősíteni, ám a szabadságjogok korlátozásával visszaélésekre adnak majd alkalmat.

Pár napja számoltunk be arról, hogy beterjesztették az orosz törvényhozás alsóháza, a Duma elé azt a törvénycsomagot, melynek kimondott célja a terrorizmussal szembeni hatékonyabb fellépés – és melyben az is szerepel, hogy a szövetségi biztonsági szolgálat (Федеральная служба безопасности Российской ФедерацииFSZB) minden, az országon belül folyó kommunikációs szolgáltatáshoz, az azokon folyó tartalomközléshez hozzáférést kell kapjon, különben az adott szolgáltatást megbüntetik, esetleg be is tiltják.

A beterjesztőjéről, a parlament biztonsági és antikorrupciós bizottságának elnökéről, Irina Anatólevna Jarovajáról elnevezett javaslatot (Jarovaja-törvény) az alsóház pénteken 325:1 arányban megszavazta. A szabályok igen szigorúak, kimondják például, hogy aki az internetet a terrorizmus támogatására, propagálására használja, akár hét év börtönt is kaphat. A szolgáltatókat felszólítják arra, hogy a hálózatukon folytatott kommunikációt rögzítsék, és ezt hat hónapig, míg a metaadatokat három évig őrizzék meg, emellett segíteniük kell a hatóságokat a titkosított információáramlás dekódolásában is.

Haszontalan

A jogvédő aktivisták és szervezetek természetesen kritizálják a javaslatot – és közöttük van az az Edward Snowden is, akinek három éve adtak menedéket. Snowden „Nagy Testvér-törvénynek” hívja a Jarovaja-törvényt, és a Twitteren azt is megírta, hogy ez a szabályozás „működésképtelen”, illetve „indokolatlanul sérti meg a személyiségi jogokat”, és nem lenne szabad elfogadni. Snowden úgy véli, hogy a tartalmak hat hónapos tárolása nemcsak veszélyes, de haszontalan is, mivel a tömeges megfigyelés nem működik – vagyis: nem éri el a deklarált célját –, így csak rengeteg pénzbe fog kerülni, valamint csorbítja a szabadságjogokat, a nélkül, hogy emelné a biztonsági szintet.

Ráadásul az extrém tartalmak közzétevőit most már akár nyolc év börtönnel is sújtó rendelkezéssel vissza is lehet élni, ahogy nemrég kiderült: egy ismert bloggert, Anton Noszikot vád alá helyezték gyűlöletkeltés miatt, mivel Noszik az interneten bírálta Oroszország katonai szövetségesét, Szíriát.

A Jarovaja-törvény tervezetét még a felsőháznak is meg kell szavaznia, majd ezek után akkor léphet érvénybe, ha Vlagyimir Putyin orosz elnök is aláírja.

Előzmények