Az Opera lesz az egyik izlandi adatközpont első bérlője

A norvég Opera Software tegnapelőtt jelentette be, hogy ők lesznek az izlandi Thor Adatközpont első igénybevevői.

Hirdetés

Ahogy az IT café is beszámolt róla, Izland már évekkel ezelőtt igen komoly projekteket indított el, melyek keretében országuk természeti adottságait kihasználva számítógépes adatközpontok építését és bérbe adását hirdették meg. Ezek egyike a Hafnarfjörðurban épülő létesítmény.

A központhoz a technológiát a spanyol AST Global szállítja, s ezekben az egységekben az éghajlat kedvező tulajdonságait kihasználva a folyadékhűtés helyett léghűtést használnak. A konténeres megoldás emellett rövid szerelési időt, valamint a tervezés során nagy rugalmasságot biztosít. A működtetés olcsósága persze nem lenne elegendő, hiszen igen jó minőségű csatlakozásra is szükség van, ám ezt az izlandi E-Farice képes biztosítani, amely a tenger alatti kábelek segítségével ki tudja szolgálni az igényeket.

Jon Stephenson von Tetzchner, az Opera alapítója közleményükben leírja, hogy a döntést alapvetően az motiválta, hogy Izlandon a szükséges energiát teljes mértékben megújuló forrásokból képesek szolgáltatni. A Thor jelenleg 3,2 megawattnyi elektromos energiát képes biztosítani, ám ha az igények nőnek, ezt ki tudják terjeszteni 19,2 megawattra.

Azóta történt

Előzmények

  • Tehéntrágyára alapozza új adatközpontját a HP

    A HP Labs tehéntrágyából nyert energiával táplált adatközpontot tervez, mivel kutatásaik szerint fenntartható IT-ökoszisztémát lehet kialakítani a tehenészetek szervesanyag-hulladékának felhasználásával.

  • Engedett az Operának az Apple

    Talán a jobb minőség miatt, talán a legutóbbi korlátozásokat követő felháborodást csillapítandó, de az Opera Mini megérkezett az iPhone-ra.

  • Izland lehet az adatközpontok Mekkája

    A múlt héten a befektetők bejelentették az első hatalmas projekt elindulását.