Lekörözi a Szilícium-völgy sorozatot az OpenAI és Altman drámája

Miközben az OpenAI-t a saját befektetői perelnék, az átmeneti vezérigazgató vizsgálatot ígér, az igazgatótanács pedig egyesülne az Anthropic nevű riválissal. A dolgozók viszont majdnem mind felmondanak, ha nem tér vissza Sam Altman. Satya Nadella épp most igazolta le Altmant és az embereit a Microsofthoz, de lát rá esélyt, hogy Altman mégis visszatérjen az OpenAI élére. Viszont mindenképp irányítást akarnak az OpenAI fölött.

Az OpenAI és Sam Altman drámája olyan szintekre lépett, és olyan gyors változásokat, váltásokat mutat, hogy sokak szerint a népszerű Szilícium-völgy sorozatot is lekörözi – és a nap 24 órájában lehetne lassan róla tudósítani.

Az OpenAI befektetői például azt fontolgatják, hogy beperelik saját cégüket, amiért kirúgta (és amilyen módon) a vezérigazgatót.

Az átmeneti vezérigazgatónak kinevezett, Twitch-től érkező Emmett Shear közölte: független vizsgálatot indít, amiért rosszul kezelték Altman ügyét, a következő 30 napban tart majd ez, és a vezetést is átalakítja, hogy visszanyerje a bizalmat.

Erre viszont talán lehetősége sem lesz: az OpenAI igazgatótanácsa megkörnyékezte a rivális Anthropic AI-startupot és vezetőjét, hogy egyesüljenek, az Anthropic vezérigazgatója lenne a fő vezető. Ezt a rivális cégek dollármilliárdokkal támogatta az Amazon és a Google.

De talán nem is lesz lehetőségük ilyen lépésekre, mivel az OpenAI dolgozói gyakorlatilag lassan kivétel nélkül aláírták azt a követelést, hogy helyezzék vissza Altmant, és mondjon le a teljes igazgatótanács – különben mind távoznak a cégtől.

Felröppent a hír, hogy bár a Microsoft külön részleget alapított és átigazolta Altmant és embereit, de a megállapodás mégse végleges. Satya Nadella egy interjúban végül közölte: nem kizárt, hogy Altman visszatér az OpenAI-hoz (de nem tudni, milyen formában). A helyzet nagy nyertese mindenképp a Microsoft, amely Altman OpenAI-hoz visszatérése esetén is irányítást akar a cég fölött az igazgatótanács átalakításával.

Szakértők szerint az AI-piac nagy dilemmáját is tükrözi a mostani csatározás. Az AI-szektor ugyanis súlyosan megosztott a biztonság és a társadalmi hatások kapcsán. Azt mondják, hogy Altman és emberei azt a nézetet képviselik, hogy a gyors fejlesztés és a nyilvános teszt elengedhetetlen a technológia tökéletesítéséhez. A másik oldal szerint viszont laborkörülmények között kell mindent biztonságosra fejleszteni, csak azután lesz az alkalmas emberi felhasználásra.

Azóta történt

Előzmények