OnLive: csúcsjátékok gagyi hardveren

Június 17-én indítja el – első lépésben csak az Egyesült Államokban – forradalminak kikiáltott, cloudalapú játékszolgáltatását az OnLive. A cég nyolc éve dolgozik annak az eljárásnak a tökéletesítésén, amely lehetővé teszi, hogy széles sávú internetkapcsolaton keresztül úgy játszhassanak a felhasználók egy távoli szerveren futtatott videojátékkal, mintha az a saját számítógépükön futna. A megoldás és a technika most érett meg a piaci bevezetésre.

Steve Perlman, az OnLive alapítója azt mondja: a modell gyökerestől felforgatja majd a videojátékok piacát, és nemcsak a játékkonzolokat fenyegeti, hanem a szoftverkereskedők üzleti modelljét is. „Nincs szükség hardverre többé. Mi azt akarjuk, hogy a felhasználó a pénzét ne hardverre, hanem szoftverre költse. Egy új platformot teremtünk, és egy olyan hálózatot és infrastruktúrát építünk ki, amely nem öt, hanem harminc éven át velünk lesz” – magyarázta magabiztosan a BBC-nek.

Hirdetés

Kétségtelen, hogy az elmélet jó, kérdés, hogy a gyakorlati akadályok – melyekből azért van néhány – mennyire hátráltatják majd a nagyra látó célok elérését. Az OnLive szolgáltatásának lényege az, hogy a regisztrált játékosok a cég szerverein futtathatják a kiválasztott játékokat, azokat, amelyek használatára előfizettek. A felhasználó oldalán csupán internet-hozzáférésre és egy számítógépre van szükség, vagy még arra sem, mert az OnLive egy speciális adapterével és az ahhoz járó kontrollerrel akár követlenül a televízión is lehet játszani.

A tévés használathoz szükséges kiegészítők
A tévés használathoz szükséges kiegészítők

Mivel a játék a távoli szerveren fut, a helyszínen lévő gép teljesítménye gyakorlatilag nem számít: Perlman nemrég egy iPhone segítségével demonstrálta ezt, úgy, hogy azon egy amúgy csúcshardvert megkívánó játékot játszott, a Crysist. Az egész megoldás alapja a cég egyedi videotömörítési technológiája, amely lehetővé teszi, hogy a játék valós időben jusson el az akár több száz kilométerre ülő felhasználóhoz. Perlman szerint kisebb felbontással akár 1 megabites kapcsolaton keresztül is lehet játszani, a HD-minőséghez viszont legalább 5 Mbps kell majd.

Azon túl, hogy nem kell csúcshardver a legújabb játékokhoz, az is az OnLive mellett szól, hogy a katalógusában lévő játékokhoz azonnal hozzá lehet férni, azokat nem kell letölteni vagy patchelni. Maga a szolgáltatás előfizetéses modellben lesz elérhető, az amerikai ügyfeleknek havonta 15 dollárt kell majd leszurkolnia, ezért demókat próbálhatnak ki és néhány alapszolgáltatást vehetnek igénybe. A teljes játékokat további összegekért kell megvenni, illetve lehet bérbe venni.

A vállalat úgy számol, hogy kezdetben az Egyesült Államok teljes területét le tudja majd fedni öt adatközpontból. Azt, hogy a világ más régióban mikor indul a szolgáltatás, egyelőre nem árulták el, ez valószínűleg nagyban függ az amerikai bevezetés sikerétől.

Azóta történt

Előzmények