Pénztárgépek: kiválasztották a mobilszolgáltatókat

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tegnap jelentette be, hogy kiválasztották azokat a mobilszolgáltatókat, akik az online pénztárgépek és a NAV között adatkapcsolatot biztosítják majd.

A hivatalos szöveg szerint az előírás: „A pénztárgépek és taxaméterek műszaki követelményeiről, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek és taxaméterek forgalmazásáról, használatáról és szervizeléséről, valamint a pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő szolgáltatásáról szóló 3/2013. (II. 15.) NGM rendelet alapján a pénztárgéphasználatra kötelezett adóalanynak a pénztárgép forgalma tekintetében fennálló adatszolgáltatási kötelezettségét a pénztárgéppel, elektronikus hírközlő hálózat útján kell teljesítenie. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal és a pénztárgép közötti adatkapcsolatot a pénztárgép adóügyi ellenőrző egységébe a gyártó által beépített SIM biztosítja.”

Az adóhivatal eddig négy szolgáltatóval kötött egyfajta előszerződést (a szolgáltatás nyújtásához szükséges műszaki kereteket meghatározó jegyzőkönyvet írták alá): Magyar Telekom Távközlési Nyrt., Mobil Adat Távközlési és Informatikai Szolgáltató Kft.,Telenor Magyarország Zrt., Vodafone Magyarország Mobil Távközlési Zrt. De a műszaki megvalósítás részleteiről még velük is folynak az egyeztetések. Ugyanakkor még két további szolgáltató is jelentkezett, a NAV akkor teszi közzé a nevüket, ha a jegyzőkönyvet ők is aláírják.

Vannak még nyitott kérdések

A szolgáltatók közül a Mobil Adat Kft. virtuális szolgáltató, melyet az amerikai hátterű EUROMACC Kft. többségi és a két magyar cégvezető kisebbségi tulajdonosi részvételével 2012 decemberében alapítottak. A magyar leányvállalat eddig ügyviteli és számlázási (CCBS, OSS) rendszerekkel volt jelen a hazai távközlési piacon, új üzletágként júniustól vezetik be a virtuális mobilszolgáltatást.

A maradék két jelentkezőt a NAV ugyan nem nevezte meg, de a szerződötteken kívül csupán két virtuális mobilszolgáltató van jelen a hazai piacon, a Tesco és a Blue Mobile. Ha velük is megállapodnak, akkor minden előfizető igénybe veheti a NAV-os adatkapcsolatot a jelenlegi szolgáltatóján keresztül.

Az onlinekassza.hu a hír kapcsán megjegyzi, hogy a mostani aláírás még nem azt jelenti, hogy valóban ezeknek a cégeknek a hálózatán működik majd a kommunikáció, hanem csak azt, hogy teljesítik a szükséges műszaki feltételeket. A lap arra is felhívja a figyelmet, hogy miután a hazai szolgáltatók között nincs belső roamingmegállapodás, és ha ezt nem sikerül tető alá hozni, akkor előfordulhat, hogy külföldi céget kell bevonni, amely korábban mindhárom magyar szolgáltatóval szerződött már erre, és ez valószínűleg többletterhet jelentene a vállalkozások számára.

Azóta történt