Már öt online pénztárgép működik

Jelen pillanatban összesen öt darab működő, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szervereivel online kapcsolatban lévő új pénztárgép üzemel Magyarországon – válaszolta a Népszabadság érdeklődésére az adóhatóság.

A tudósítás szerint ma már senki nem számol azzal, hogy a körülbelül 250 ezer pénztárgép cseréjét az év végéig meg lehet oldani. Ezzel a váltási folyamat megtartotta kezdettől tapasztalható ad hoc jellegét: idén már négyszer módosították a bevezetési határidőt, ám a legutóbbi, a szeptemberi sem lesz tartható, mivel érvénybe lépett egy mindenkire vonatkozó könnyítés. A Népszabadság tudósítója szakmai pletykákra alapozva úgy véli, hogy a fejlesztési és gyártási csúszások miatt év végére legfeljebb az érintett vállalkozások körülbelül felében működhet már az új előírásoknak megfelelő kasszagép.

A hivatalos adatok szerint eddig 188 ezer pénztárgépre kértek regisztrációs kódot, vagyis kb. 60 ezer hiányzik még – hogy velük mi lesz (a következő néhány napban pótolják, kivárnak még, hátha újabb módosítás jön, bezárják az üzletet, vagy egyszerűen „illegalitásba vonulnak”), azt még nem tudni.

Az is probléma lehet, hogy a regisztrációs kód birtokában is sokan kivárnak még – október elsejéig elvileg le kell adni a megrendelést is, ha el akarják kerülni az esetleges büntetést –, mert arra számítanak, hogy az utolsó pillanatban még megjelennek a jelenlegi, még mindig borsos árú pénztárgépeknél olcsóbb modellek – jelenleg a legkedvezőbb ajánlat 120 ezer forint körüli.

Azóta történt

Előzmények