Oldalas bizniszbe kezd az Amazon

Noha már jó ideje a Google és nagy riválisai, a Yahoo és a Microsoft könyvdigitalizálási tervei állnak az informatikai sajtó figyelmének középpontjában – főként a Google Print bejelentését követő, végül perbe torkolló szerzői jogi viták miatt –, úgy tűnik, az első életképes digitális könyvesboltot mégsem ezek az óriásvállalatok, hanem az Amazon.com fogja megnyitni. Mert miközben az előbbiek még csak a szabadon felhasználható munkák szkennelését kezdték meg – jó esetben –, és a jogvédett könyvek online közzétételének feltételein legfeljebb törik a fejüket, addig az utóbbi kész internetes értékesítési modellel állt elő. Az Amazon annyival is előbbre jár a Google-nél és társainál, hogy két éve elindított „Keress a könyvekben” programjának részeként az internetes boltban elérhető kemény kötésű könyvek felét digitalizálta már.

A jövőre induló Amazon Pages szolgáltatás – melyet a vállalat a könyvkiadókkal együtt fejlesztett ki – lehetővé teszi, hogy az érdeklődők oldalakat, fejezeteket vásároljanak egy kötetből – például egy receptet egy szakácskönyvből. Hogy mennyibe kerül majd egy-egy oldal, a kiadóktól függ, és az ár feltehetően kiadványonként is eltérő lehet, de Jeff Bezos elnök-vezérigazgató szerint legfeljebb néhány amerikai centre kell gondolni. Ezzel együtt elérhető lesz majd az Amazon Upgrade szolgáltatás is, mellyel a nyomtatott könyvek tulajdonosai vásárolhatnak maguknak jogot a digitalizált változat internetes böngészésére, keresésére – nagyjából a nyomtatvány árának 10 százalékáért.

Talán nem véletlen egybeesés, hogy a Google éppen tegnap tette elérhetővé projektje első szkennelt munkáit. Egyelőre kizárólag nem jogvédett anyagok olvashatók az oldalon, mégpedig a 19 században kiadott amerikai történeti és irodalmi munkák.

Azóta történt

Előzmények