Olcsó noteszgépre olcsó Windows

Egy a gyártók számára kínált csökkentett árú licenckonstrukció bevezetésével próbálja elérni a Microsoft, hogy a most kibontakozó, az elkövetkező években jelentős bővülés elé néző új PC-szegmensből, az olcsó hordozható számítógépek (vagy ahogy az elsődleges funkcióra, az internetezésre utalva az Intel nevezi őket; netbookok) piacáról lehetőség szerint teljesen kiszorítsa a Linuxot. A gyártók és a Microsoft közös célja ugyanakkor az is, hogy a korlátozott képességű hardverrel ellátott kis gépek tudásukat és funkciójukat tekintve közben ne erősödjenek meg annyira, hogy ezzel már a hagyományos noteszgépek, illetve a velük együtt értékesített Windows Vista forgalmát veszélyeztessék.

A szoftvercég első lépéseként még áprilisban bejelentette, hogy bár a Windows XP licencek forgalmazását az eredeti tervek szerint idén júniusban befejezi, az olyan olcsó noteszgépekre, mint amilyen az Asus Eee PC-je, továbbra is telepíthetnek a gyártók XP-t. A Microsoft kiszivárgott információk szerint nagyjából ebben az időpontban – június végén – vezeti be azt a kedvezményes áru licenckonstrukciót, melynek keretén belül a gyártók nagyon olcsón, célpiactól függően akár 16-22 dollárért (ez napi árfolyamon átszámítva nagyjából 2500-3500 forint) juthatnak hozzá egy Windows XP Home Edition licenchez.

Visszafogott olcsóságok

Ahhoz azonban, hogy a Microsoft ezt a kedvezményes árat számlázza, a gyártóknak biztosítaniuk kell azt, hogy az olcsó és szerény tudású gép valóban olcsó és szerény tudású legyen, azaz a hardver képességeit tekintve a netbook semmiképpen ne vegye fel a versenyt a sokszor alig drágább, ugyanakkor jóval kevesebb korlátozással használható hagyományos noteszgépekkel.

Redmond így többek közt megszabja, hogy a kedvezményes Windows-licenc nem érvényes azokra a gépekre, melyeknek 10,2 hüvelykesnél képátlónál nagyobb méretű kijelzőjük van (az érintőkijelző is kizárt), 80 gigabájtos, vagy nagyobb kapacitású merevlemezzel rendelkeznek, de 1 gigabájtnál több memória sem lehet bennük. Ráadásként a gépbe épített processzor sem lehet gyorsabb 1 GHz-nél (a Microsoft itt néhány típussal, például a kifejezetten ebbe a szegmensbe szánt VIA C7-M és Intel Atom modellekkel kivételt tesz).


Az új Eee PC: nem szeretnének Linuxot látni rajta

A Microsoft jóslata szerint a most kibontakozó szegmens éves szállítási volumene már idén meghaladhatja a tízmilliós darabszámot, a cég nagyjából 10-13 millió olcsó számítógéppel kalkulál 2008-ban – ezekre vagy valamilyen Linux-disztribúciót telepítenek, vagy Windows XP-t (az Eee PC-vel piacot teremtő Asustek első embere korábban elárulta, hogy az idén forgalomba kerülő ötmillió Eee PC-ből hárommillión Windows fut majd). A forgalomnövekedés természetesen nem kizárólagosan a világviszonylatban viszonylag csekély forgalmat lebonyolító Asusteknek köszönhető: az Atom-alapú, vagy az ahhoz hasonló felépítésű és tudású olcsó számítógépek gyártásában egyre több vállalat érdekelt, így a PC-piac éllovasai, köztük a HP-vel, a Dellel és az Acerrel mostanra világossá tették, hogy rövidesen piacra lépnek új termékeikkel (vagy már éppen piacra is léptek velük). Ezzel együtt több kisebb súlyú piaci szereplő is, így az ECS és az MSI is jelezte, hogy szeretnének maguknak egy-egy kisebb szeletet a tortából, az ő koncepcióikat a márciusi CeBIT-en láthatta először a nagyközönség. Becslések szerint csak idén összesen több mint húszféle különböző netbook kerülhet forgalomba világszerte.

Mindeközben az Atom platformot megalkotó Intelnél is bizakodóak az új piaci szegmens növekedését illetően: a vállalat a netbookok és nettopok összesített piaci forgalmának évenkénti kétszámjegyű növekedését várja 2011-ig. Addig a prognózis szerint nagyjából százmillió olcsó gépet (beleértve az egyszerűbb kézi eszközöket is) szállítanak majd a gyártók.

Azóta történt

Előzmények