Bréking! Vékonyka szájkosarat kap az amerikai hírszerzés

A nyár óta tartó botrány, illetve az azóta folyamatosan fennálló nemzetközi nyomás hatására Barack Obama elnök ma bejelentette, hogy újraszabályozzák az amerikai hírszerzés működését, hogy még véletlenül se gyűjtsenek adatokat úgy, hogy „az etnikumhoz vagy rasszhoz való tartozás, a nemi, szexuális vagy vallási orientáció” alapján bárkit kár érhessen, e vélemények szabadságát korlátozzák, illetve visszaéljenek ilyen típusú információkkal. Az új felügyeleti módszert egy olyan dokumentum tartalmazza, mely a reform alapja.

Hirdetés

Obama közölte, hogy a jelenlegi gyakorlat elfogadhatatlan, és olyan hírszerzésre van szükség, mely a szabadságjogokat és a magánszféra sérthetetlenségét tiszteletben tartja, ezért például az NSA (National Security Agency) jelenleg is zajló, korlátlan telefonos metaadatgyűjtő programjának a mostani formájában véget vetnek.

A reformtervezet a jelenlegi állapothoz képest erős szigorításokat ígér, keményebb kormányzati felügyeletet, és a korábbinál sokkal kevesebb jogosítványt adna a hírszerzésnek – de elsősorban a telefonos kommunikáció kontrolljáról szól.

A nagyszabásúnak szánt reform és bejelentés azonban sok kérdést nyitva hagy, amit jól jellemez Obama kommunikációja is, aki azt is egyértelművé tette, hogy elsősorban a megrendült bizalmú amerikai polgárokhoz beszél, a FISA-törvény által biztosított, a külföldiek szinte korlátlan megfigyelést lehetővé tévő rendelkezésekkel továbbra is maximálisan egyetért.

Egyrészt közölte, hogy helyes volt rámutatni a törvénysértésekre („Thank you, Edward Snowden!” – mondta Obama, és ez azért furcsa, mivel Snowden jelenleg körözött személy az Egyesült Államokban). Ugyanakkor az elnök azt is hangsúlyozta, hogy a hírszerzést kiemelten fontosnak tartja az USA biztonsága érdekében, és közölte, hogy: „eszem ágában sincs bocsánatot kérni azért, hogy a mi hírszerzésünk hatékonyabb, mint másoké”. Ez a reformtervben is visszaköszön, ugyanis a számtalan hírszerzési terület közül csakis a már több mint egy évtizede terítéken lévő telefonos információszerzéssel foglalkozik, az NSA számtalan más, a közelmúltban megerősítést nyert tevékenységével (titkosítási machinációk, geolokációs adatok megszerzése, céges rendszerekbe történő behatolás stb.) már nem.

Az elnöki reformtervekhez egyébként még mind a Kongresszusnak, mind a Szenátusnak hozzá kell járulnia, hogy érvénybe léphessenek.

Azóta történt

Előzmények