Windows 10: eligazítás

Ma a redmondiak Satya Nadella irányítása alatt először mutatnak be új operációs rendszert, a nagy kérdés pedig az, hogy merre mennek tovább. Nadella vízióját ismerjük az egységes, minden eszközön futó Windowssal és a felhőszolgáltatások fontosságával kapcsolatban.

A szoftveróriás részlegesen már koncepciót váltott. A Visual Studio közösségi verziója, vagy a .Net forráskód nyílttá tétele, az Office365, illetve más jelek is utalnak arra, hogy tényleg eljöhet az (akár csak részben) ingyenes operációs rendszerek kora az MS-nél is. Erről beszélt többek között Kevin Turner a vállalat vezérigazgató helyettese, hogy az MS-nek új üzleti modellre lenne szüksége ezen a területen is.

Kezdődik!
Kezdődik! (forrás: Microsoft) [+]

18:00-kor kezdődik a show. A Microsoft streamjét ezen a linken lehet elérni, a hír pedig hat órától az esemény végéig folyamatosan frissül.

18:00 – Üdvözlünk minden kedves olvasót a Microsoft eseményének élő közvetítésén. A mai alkalom a Windows 10-ről fog szólni, bár a színfalak mögött más részlegek prominens arcai is megjelentek.

18:01 – Terry Myerson, az operációs rendszerekért felelős vezetőként üdvözli a megjelenteket, illetve a csatlakozottakat. Új utakat ígér, új eszközöket, melyekre majd Windows 10 lesz telepíthető.

18:04 – „Egy platform, egy alkalmazásbolt”.

"Egy platform, egy alkalmazásbolt"
"Egy platform, egy alkalmazásbolt" [+]

18:09 – Myerson felhívja a figyelmet, hogy a Microsoft honlapjáról letölthető és kipróbálható a PC-s verzió.

18:12 – Az eszközök közötti váltás könnyebb lesz, mint valaha - ígéri Myerson. Arról beszél, mennyire fontos, hogy minél természetesebben, magától értetődőbb módon tudjuk kezelni eszközeinket. Érintés és tollak a hagyományos egér-billentyűzet mellé.

18:14 - A sok Windows verzió nagy fragmentációt okoz, ami sem a fejlesztőknek, sem a fogyasztóknak nem jó, ezért lesz multiplatform a Windows 10.


A virtuális valóság a Microsoft jövőképének is a része[+]

18:15 - Ingyenesen frissíthetnek majd a felhasználók a Windows 10 megjelenését követő első évben Windows 7-ről, 8.1-ről és Windows Phone 8-ról is (!).

18:16 - A késők is becsatlakoztak a streamre, elkezdett szaggatni az élő adás. Pedig most mutatják majd akció közben a Windows 10-el működő eszközöket.

18:20 - Joe Belfiore (a design feje) mutatja be a UI (felhasználói felület) változtatásait. Van start menü, ahogy erről korábban mi is írtunk.

A hibrid eszközök átváltanak táblagép módra, ha szükség van rá, és a felhasználó engedélyezi
A hibrid eszközök átváltanak táblagép módra, ha szükség van rá, és a felhasználó engedélyezi [+]

18:25 - A Windows 10 egyik újítása, hogy nem csak az általunk mozgatott ablakot illeszti, hanem például egy oldalra húzott ablakot a kijelző középvonalához méretezi, a többi megnyitott program közül pedig egy mozdulattal választhatunk a képernyő másik felére is tartalmat. Ez a funkció a mobileszközök esetén is rendelkezésre áll.

18:26 - Most valami olyan jön, ami nincs kész - Joe megjegyezte, kicsit izgul, hogy működni fog-e. Az első ilyen funkció: Cortana! Belfiore beszélget vele, éppen most tudta meg, hogy mit játszott a kedvenc amerikai focicsapata.

18:30 - Hét új nyelven beszél a Microsoft mesterséges intelligenciája, és elérhető PC-n is. A magyar nincs köztük. Volt pár apró baki a beszélgetésben, de nem lesz ez mindig így. A felhőben "élő" Cortana nagy ígéreteket tartogat. Van például humora.

18:32 - Cortana jegyzeteit nézegetjük azzal kapcsolatban, mit is tud pontosan a gazdájáról? A bemutató alapján szinte mindent. Már ha hagyjuk, mert azt ígérik, alaposan személyre szabható lesz.

18:34 - A demóból kiderült, hogy Cortana egy olyan feladattal is megbirkózik, mint: mutass nekem egy prezentációt az adott témában! - és már mutat is. Az interneten, az e-mailek között, illetve a sajátgépen is keres, ha hagyjuk.

18:36 - Úgy tűnik, végeztünk Cortanaval, viszont az jól látszik, hogy egyre több mindenre képes, és szerencsére befogja, ha kérik. Kézzel fogható közelségben, hogy ne kelljen kézbe fogni többé a billentyűzetet?

18:40 - Lássuk a telefonokat és a táblagépeket!

18:42 - A felület, a beállítások ismerősek lehetnek a Windows Phone 8-as rendszert használóknak. Apró, ám annál fontosabb vizuális frissítések érkeztek, mint például a csempék mögött használható egyedi háttérkép. Igazán ötletes még a mozgatható, szabadon áthelyezhető virtuális billentyűzet is, mellyel így egy nagyobb kijelzős készüléken is kényelmesen lehet egy kézzel gépelni.

18:45 - Jönnek az univerzális alkalmazások - erre láttunk már példát az Office kapcsán. De ez most még durvább: gyakorlatilag teljesértékű alkalmazásokat kapunk. A bemutatott Word pontosan úgy néz ki, mint PC-n. Leginkább azért, mert azonos a kódja.


[+]

18:48 - Az Outlook sem különb: vizuálisan otthon érzi magát a felhasználó, a kezelés az eszközre optimalizált, miközben a kód szinte teljesen megegyezik.

Mint két tojás
Mint két tojás [+]

18:54 - A Windows 10-es eszközök beépített univerzális programja az új fényképnézegető alkalmazás is (tehát az Office a Windows 10 része?), amelyik a Onedrive segítségével a felhőben tárolja a képeket, de PC-n például helyileg is őrzi azokat. Mikor internethez jut, szinkronizál. Igen, tudja ezt például a Dropbox is, csak az nincs integrálva egy multiplatform operációs rendszerbe.

18:56 - Az eddigi egy órából 10-15 percig biztosan állt összesítve az élő adás, hol marad ilyenkor az automatikus skálázás?

19:00 - Új böngésző: egyelőre továbbra is kódnéven - Project Spartan. Elsőként PC-re érkezik, és csak később jön majd táblagépre, telefonra. De jön majd, ígéri az előadó.

19:02 - A jegyzetelést új szintre emelik a redmondiak az új böngészőjükben. Ujjal, tollal, vagy akár billentyűzettel jegyzetelünk is, a "képet" továbbküldhetjük, de a linkek kattinthatók maradnak.

Összefirkálhatjuk a Spartan által betöltött oldalakat, aztán ezt megoszthatjuk. A link marad!
Összefirkálhatjuk a Spartan által betöltött oldalakat, aztán ezt megoszthatjuk. A link marad! [+]

19:08 - Az új böngésző és Cortana együttműködése izgalmas lesz, kérni sem kell a segítséget, ott és akkor adja, amikor annak helye van.

19:10 - Phil Spencer jön, és az Xbox, illetve a játék a Windows 10 eszközökön.

19:15 - Az Xbox alkalmazás a Windows 10 részét képezi, a felületen mindenfélét lehet csinálni, az üzengetéstől egészen a képek és videók megosztásáig. Lehetőség lesz például arra, hogy ha valami borzasztó izgalmas történt velünk játék közben, akkor megállítva az akciót elmentsük az utolsó 30 másodpercet.

Sokadszorra áll le a közvetítés fontosnak tűnő pillanatban.
Sokadszorra áll le a közvetítés fontosnak tűnő pillanatban. [+]

19:20 - Azonos hardver sokkal jobb framerate eredményekre lesz képes (50 százalékot ígérnek) majd a Windows 10 használata mellett, miközben nem fogyaszt többet, sőt. Hogyan? DirectX 12.

19:23 - Multiplayer játszanak a színpadon egy telefonról és Xboxról. Mármint együtt, ugyanazt a játékot. A host az Xbox, helyi hálón pedig bármelyik Windows 10-es eszközre küldhetné a képet.


[+]

19:24 - A programozók sokkal nagyobb mozgásteret kapnak a CPU és a GPU kezelés tekintetében.

19:30 - Eszköz érkezik!

19:31 - Microsoft Surface Hub a neve, egy 84"-es kijelző, ami érzékeli az érintést, kamerája van, és csak be kell dugni a konnektorba, hogy használni kezdhessük. Ez egy óriási interaktív TV, és eddig is itt volt előttünk. Tanterembe, irodába hasznos lehet.

Krétapor nélkül
Krétapor nélkül [+]

19:36 - Alex Kipman, a Kinect egyik fejlesztője mutatja be a második, teljesen új Windows élményt.

19:40 - Virtuális valóság? Windows Holographic. A világ hologrammokkal:

Munkához, barátkozáshoz, játékhoz
Munkához, barátkozáshoz, játékhoz [+]

19:45 - A szerencsések, akik személyesen is jelen vannak a Microsoft sajtóeseményén, kipróbálhatják a Windows Holographic képességeit a bejelentések után.

19:46 - A virtuális valóság ígérete minden Windows 10 eszközben megtalálható lesz. Ráadásul minden univerzális app együttműködik a Holographic-kal is. Mégis, itt nem csupán a szoftverről van szó.

19:48 - A Microsoftnak is van már virtuális kiterjesztett valóság szemüvege. Úgy hívják, Microsoft HoloLens.

Microsoft HoloLens
Microsoft HoloLens [+]

19:53 - Elsősorban munkához szánják az eszközhöz készült HoloStudio nevű szoftvert, de ezernyi felhasználási módot álmodtak meg. A lényeg az, hogy 3 dimenzióban építkezünk, aztán 3D nyomtatóval el is készíthetjük a virtuális térben elkészített modelleket.


[+]

19:59 - Az átlátszó lencsékre különböző képet vetítve térbeli alakzatoknak érzékeli a felhasználó a látottakat. Közben a fejre csatolt eszköz pontosan tudja, mikor hova néz a felhasználó.

20:00 - Megérkezett Satya Nadella, a Microsoft vezére. Most arról beszél, mekkora felelősség a 1,5 milliárd Windows felhasználó.

20:05 - "A Windows 10 olyan világnak íródott, amelyikben több eszköz lesz, mint ember." Mobil és felhő a mantra, ahogy ez lenni szokott nála.

20:08 - Windows, mint szolgáltatás - ez sokkal nagyobb változás, mint elsőre gondolnánk. Erről beszélt már sokszor, most nem fejti ki, csak érinti a témát. Akit érdekel, itt részletesen bemutattuk Nadella vízióját.

20:09 - Windows és a mobilitás - Nadella kiemeli, hogy az eszközök közötti váltás az, amire fókuszáltak. A mai napon már többször láttuk, amint eszközt váltanak és folytatják a munkát az előadók. Ez nem csak hogy ígéretes, de a Microsoft célja, hogy bárhol, bármilyen eszközön hozzáférhessünk kedvenc operációs rendszerünkhöz. A legjobb élményt azért továbbra is az otthoni Windows jelenti - ismeri el Nadella.

20:15 - Nadella könnyed sztorizással zárja beszédét, hogy aztán gyakorlatilag csak egy gyors összefoglaló következzen, aztán elbúcsúzzanak. Így teszünk hát mi is, köszönjük olvasóink kitartó és megtisztelő figyelmét, hamarosan jelentkezünk az összefoglalókkal az elhangzott blokkok tekintetében.

Azóta történt

Előzmények

  • Élőben közvetítettük a Microsoft sajtóeseményét

    A szoftveróriás bemutatta, hogy fog kinézni a Windows 10 mobileszközökön. A magyar idő szerint hat órakor kezdődő eseményt élőben közvetítjük.