Hillary Clinton teljes levelezése a Wikileaks célpontjában

Az információszabadságért küzdő Wikileaks csapata ma délután tette közzé Hillary Clinton külügyminiszterként küldött e-mailjeit kereshető formában. A leveleket az amerikai információszabadságot biztosító törvény értelmében a kormány köteles volt kiadni – bizonyos nemzetbiztonsági megkötésekkel.

Hirdetés

A Wikileaks közleménye szerint a 2010. június 30. és 2014. december 12. között írott levelek összesen 50 547 oldalt tesznek ki, a PDF-változat február 29. óta érhető el.

Tavaly tavasszal robbant a bomba, mely az akkori és mostani legnagyobb demokrata elnökjelölt-esélyest, Hillary Clintont hozta igen kellemetlen helyzetbe: kiderült, hogy a több mint négy éven át külügyminiszterként dolgozó Clinton nem a kormányzati rendszert használta elektronikus levelezésre, hanem egy saját szerveren saját e-mail címen kommunikált.


[+]

Ahogy az várható volt, a közelmúlt egyik legnagyobb politikai-biztonsági botránya tört ki ezek után. Clinton jogászcsapata azzal érvelt, hogy a magánszerver működtetésére a hatályos törvények lehetőséget biztosítanak ilyen esetben is, a biztonság pedig garantált volt. A kritikusok viszont úgy vélték, hogy az Egyesült Államok nemzetbiztonságát veszélyeztette az akkori külügyminiszter, amikor nem a központi, védett rendszerben kommunikált.

A történet igen bonyolult, mivel a vádak szerint Clinton több szabályt is megsértett: egyrészt törölte az üzeneteit, melyek a szövetségi törvények szerint archiválandók, másrészt a későbbi vizsgálat szerint „titkos”, illetve „szigorúan titkos” minősítésű üzeneteket is küldött, fogadott a magánszerveren. Emellett természetesen az is vita tárgyát képezte/képezi, hogy Clinton mennyire tudta megőrizni a biztonságot, hiszen magát az eseménysorozatot is egy hacker közleménye indította el.

Azóta történt

Előzmények