Vádemelés egy magyar torrentoldal ügyében

A Ceglédi Járási Ügyészség pénteken jelentette be, hogy szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok különösen nagy vagyoni hátrányt okozó megsértésének bűntette miatt emelt vádat négy férfival szemben, akik torrentoldalukra jogsértő módon jelentős mennyiségű filmet töltöttek fel, és a vonatkozó jogdíjak megfizetése nélkül tették lehetővé a filmek letöltését vagy megtekintését.

Hirdetés

A tájékoztatás szerint a bűnügy egyik vádlottja, egy abonyi férfi hamis adatokkal létrehozott egy torrentoldalt, ahova társaival 2011 szeptembere és 2014 októbere között több mint 1900 film torrentfájlját töltötték fel.

A vádlottak a torrentoldalukon a filmek elérését és megtekintését lehetővé tevő hiperlinkeket helyeztek el, melyekre rákattintva a műveket az oldalról bárki letölthette, sőt a filmek letöltés nélküli megtekintését is lehetővé tették. Az oldalnak internetes közösségi profilja is volt, ahol a vádlottak hirdették az oldalra felkerült filmeket, és válaszoltak a felhasználók problémáira – írja az ügyészségi közlemény.

A vádirat szerint az oldal látogatói számára heti feltöltőversenyeket rendeztek, melynek az volt a célja, hogy minél rövidebb idő alatt minél több torrentet töltsenek fel a felhasználók, ami az oldal forgalmát fellendítette. A vádlottak az oldalt folyamatosan szerkesztették, a feltöltött filmeket kategóriák szerint rendezték. A torrentoldal működéséhez emelt díjas sms-ek vagy PayPal-befizetések útján lehetett támogatást nyújtani. Az oldal reklámfelületet is biztosított néhány hirdető számára.

A torrentoldalra feltöltött filmek neves filmgyártók és filmforgalmazók filmjei voltak, azok szerzői jogvédelem alatt álltak – állapítja meg a vádirat, melyben szerepel az is, hogy Magyarországon az online filmforgalmazáshoz a jogtulajdonosok engedélye és jogdíj megfizetése szükséges. A vádlottak ilyen engedéllyel nem rendelkeztek, a filmek után számított jogdíjakat nem fizették meg. Azzal, hogy a vádlottak a filmek jogdíjait nem fizették meg a jogtulajdonosoknak, összesen több, mint 360 millió forint vagyoni hátrányt okoztak – közli az ügyészség.

Azóta történt

Előzmények