A Sony végre megkezdte a PlayStation-kárpótlást

Az IT café is beszámolt 2011-ben arról, hogy a Sony áprilisban bejelentette, hogy lezárták a PlayStation Networköt, illetve a Qriocity hálózatát, mivel egy crackertámadás folytán felmerült az a gyanú, hogy a tolvajok megszerezhették körülbelül 77 millió felhasználó személyes adatait – hogy pontosan mit is, az akkor még nem volt világos, de de azt feltételezték, hogy a hálózatba való belépéshez szükséges azonosító-jelszó párosokat mindenképp, de talán mást is (az előzőekhez tartozó neveket, címeket, e-mail címeket, születési dátumokat, illetve kártyainformációkat). Később kiderült, hogy ez a feltételezés helytálló volt: az elmúlt évek egyik legnagyobb biztonsági botránya kerekedett az ügyből, ráadásul a vállalat homályos, időnként lekezelő kommunikációja, a felelősség elvállalásának halogatása hatalmas elégedetlenséget váltott ki a felhasználók körében.

Hirdetés

És ahogy várható volt, a történet bíróságon folytatódott, mivel csoportos per indult a Sony ellen. Ez évekig elhúzódott, majd 2014-ben kiegyezéssel végződött, a vállalat elfogadta, hogy kárpótlással tartozik a felhasználóknak.

Ám még ezek után is húzták az időt, és ha valaki vette a fáradságot, hogy kitöltse a terjedelmes igénybejelentő lapot, akkor számíthatott arra, hogy kárpótlásként ingyenes kódot kap játékokhoz, illetve az extra szolgáltatáshoz pár havi ingyenes hozzáférést.

Így egészen 2016 márciusáig kellett várni arra, hogy a Sony válaszoljon, és értesítse a felhasználókat a hozzáférésekről: e hónap másodikán kezdték meg az értesítő e-mailek kiküldését.

A Sony nem sokkal a támadás után indított egy promóciót a bizalom visszaszerzésére (Welcome Back), ahol egy játékhoz kínáltak ingyenes kódot. Amennyiben valaki akkor igényelte ezt, akkor most kap még egyet, ha nem, akkor kettőre jogosult. Kis szépséghibája a dolognak, hogy a felajánlott játékok csak a régi PlayStationökön futnak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

  • Titokzatos eszközzel indít a Sony új fejlesztési projektje

    A jövőben a nagyközönséggel is véleményeztetik a korai állapotban lévő fejlesztéseket.

  • Mégis bemutatta az Interjút a Sony

    A céget hackerek támadták meg, úgy tűnt, be sem mutatják a filmet Karácsonykor. Aztán mégis, aki akarja moziban, aki otthonról nézné, streamen.

  • PlayStation Network bemutató

    A Sony játékkonzolok mögötti szolgáltatáscsomagról rengeteget fejlődött az elmúlt években, ennek megfelelően komplex élményt kínál.