Ítéletet hirdettek a romániai „Microsoft-ügyben”

Két év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a múlt héten csütörtökön a bukaresti legfelsőbb bíróság első fokon Gabriel Sandu volt távközlési minisztert a „Microsoft-dosszié” néven elhíresült ügyben – írja beszámolójában a romániai Krónika online magyar nyelvű hírportál.

Az egykori tárcavezetőt több más volt miniszterrel, két üzletemberrel és Piatra Neamţ volt polgármesterével együtt azzal vádolják, hogy vesztegetést fogadtak el azért, hogy bizonyos számítástechnikai cégeket hozzanak kedvezményezett helyzetbe az állami közbeszerzések során.

Gheorghe Ştefant, Piatra Neamţ polgármesterét három év, Dorin Cocoş üzletembert – Elena Udrea képviselő, a Népi Mozgalom Pártja (PMP) volt elnöke exférjét – két év letöltendő, Nicolae Dumitru üzletembert pedig egy év hat hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. Emellett Cocoştól 3,9, Ştefantól ugyancsak 3,9, Sandutól 2,19, Nicolaétól pedig egymillió euró elkobzásáról döntött a bíróság. Az ítéletek nem jogerősek, az érintettek fellebbezhetnek.

Mint ismeretes, a polgármestert és a két üzletembert azzal gyanúsítják, hogy több millió euró jutalékért ők közvetítettek a Microsoft licenceit és kilenc volt minisztert érintő, több tízmillió eurós korrupciós ügyben. (A kissé félrevezető „Microsoft-dosszié” elnevezés még a botrány kirobbanásakor ragadt az ügyre, holott a vizsgálatok szerint maga a Microsoft nem keveredett bele, csak közvetítők és továbbértékesítők.) A DNA kilenc, 2004 és 2012 között hivatalban levő kormányokban tevékenykedő volt miniszter ellen kezdeményezett bűnvádi eljárást, azzal gyanúsítva őket, hogy csúszópénz ellenében előnyben részesítettek bizonyos cégeket az általuk vezetett minisztériumok számítástechnikai közbeszerzéseinél.

A korrupciós ügy az oktatási, az informatikai és a pénzügyminisztérium több korábbi vezetőjét érinti, akik állítólag néhány tízezer és több millió euró közötti csúszópénzt fogadtak el, hogy a piaci árnál 30-40 százalékkal drágább szoftverlicencek, illetve akár 50 százalékkal drágább számítógépek megvásárlásáról szóló állami szerződéseket hagyjanak jóvá.

További érintett politikusok: Ecaterina Andronescu volt oktatási miniszter (2000-2003, 2008-2009, 2012 május-december), Valerian Vreme korábbi távközlési tárcavezető (2010-2012), Şerban Mihăilescu volt kormányfőtitkár (2000-2003), Dan Nica volt távközlési miniszter (2000-2004), Adriana Ţicău korábbi távközlési tárcavezető (2004 július-2004 december), Gabriel Sandu volt távközlési miniszter (2008-2010), Daniel Funeriu volt oktatási miniszter (2009-2012), Alexandru Athanasiu egykori oktatási miniszter (2003-2005) és Mihai Tănăsescu volt pénzügyminiszter (2000- 2004). Az ő esetükben még zajlik az eljárás.

Azóta történt

  • A kisvállalkozásokat is feldobja az IT

    A kisvállalatok szerint az IT-eszközök hatékony használata hozzájárul az ügyfélkapcsolatok elmélyítéséhez, és javít az eredményességen is – derül ki a Microsoft felméréséből.

Előzmények