A Renault visszahívással válaszolt a vádakra

Nemrég az IT café is megírta, hogy továbbgyűrűzni látszik az emissziós botrány, mivel egy francia szakszervezeti vezető információira alapozva azt írták meg lapok, hogy a helyi felügyelet vizsgálatot folytat a Renault-nál is, sőt, emiatt számítógépeket is lefoglaltak a vállalatnál.

Hirdetés

A híradás időpontjában nem lehetett eldönteni, hogy rémhírről vagy valós információról van szó, ám ma reggel a francia gazdasági miniszter, Ségolène Royal az RTL rádiónak adott interjújában közölte, hogy a Renault hamarosan 15 ezer új, még el nem adott gépkocsit hív vissza ellenőrzésre, hogy megállapítsák: a járművek károsanyag-kibocsátása megfelel-e az előírásoknak.

Az ma már biztos, hogy a hatóságok házkutatást tartottak a Renault központjában és két másik, Párizshoz közel fekvő egységében a hónap elején, és ennek célja az volt, hogy kiderítsék: alkalmazott-e a gyártó a Volkswagenéhez hasonló szoftveres trükköket, vagyis hogy az autók más kibocsátási értékeket produkáltak laboratóriumi, illetve valós körülmények között. A miniszter elmondta, hogy hasonló eltéréseket a Renault négy modelljénél is felfedtek a vizsgálat során.

A Renault a vizsgálat után sajtóközleményben tudatta, hogy hatalmas összegeket költöttek arra, hogy autóik megfeleljenek a normáknak, és a vizsgálat nem talált arra bizonyítékokat, hogy hamis adatokat adtak volna meg.

Royal közölte, hogy a visszahívott autóknak valós közlekedési körülmények között kell a teszt elé állniuk, hogy reális eredményekkel állhassanak a vásárlók elé. A miniszter emellett mondott még egy nagyon fontosat is, amikor közölte, hogy „a Renault mentségére szóljon: más gyártók is átlépték a normákat”, és utalt arra is, hogy egyéb autógyárakkal is megállapodtak az új tesztekről.

Azóta történt

  • A Mitsubishi is megbukott

    A vállalat tegnap elismerte, hogy manipulálták a fogyasztási adatokat, ma már razziát tartottak a gyártónál.

Előzmények