Drónok helyett guruló robotos szállítás

A Skype egykori alapítói új vállalkozásba fogtak: önvezető robotokkal végeznének kiszállítást. A pilot program jövőre indul.

Hirdetés

Drónokkal szállítana házhoz az Amazon, ezen dolgozik a Walmart, illetve számos szállítmányozó cég is teszteli az ebben rejlő lehetőségeket. Eközben a mai napon Ahti Heinla és Janus Friis, a Skype társalapítói bejelentették a Starship Technologies nevű céget, ami önvezető robotokkal végezne földi kiszállítást.


[+]

Az elektromos robotok nem csak olcsóbbak mint a klasszikus futárral történő megoldás, de a CO2 kibocsátásuk is nulla. A járdán guruló gépek a Starship vezetője szerint biztonságosak, tartalmukat csak a célszemély pakolhatja ki, a működtetési költség pedig egy nagyságrenddel alacsonyabb, mint a jelenleg elérhető futárcégek árai.

Menet közben egy alkalmazáson keresztül követhető a robotok útvonala, amelyek önállóan képesek közlekedni, de központilag, emberi operátorokkal felügyelik majd a közlekedést, ezzel még biztonságosabbá téve az elsőre furcsa szerkezetek közlekedését.

A mindössze 6,5 km/órás sebességgel haladó robotok a megfelelő szenzorokkal felszerelve betartják majd a közlekedési szabályokat, tesztelésük pedig a tervek szerint az USA, Anglia és néhány másik ország területén már jövőre megkezdődik. A vállalatnak jelenleg 30 alkalmazottja és két irodája (Londonban és Tallinban) van.

Azóta történt

Előzmények