A kormány szabad utat adott a nyílt forrású szoftvereknek

Januárban számoltunk be arról a hirtelen döntésről, melynek nyomán a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság (KSZF) visszavonta sokat vitatott tenderét, melyet 25 milliárd forint értékben írtak ki „Microsoft (vagy azzal egyenértékű) és Novell (vagy azzal egyenértékű) szoftverlicencek" megvásárlására. A visszavonást személyi változások előzték meg, s akkoriban arról kaptunk tájékoztatást, hogy az újabb döntésről majd informálják a közvéleményt. Úgy tűnik, ez ma megtörtént, mivel Baja Ferenc infokommunikációért felelős kormánybiztos csütörtöki sajtótájékoztatóján kijelentette: szabad az út a nyílt forráskódú szoftverek és az azokhoz kapcsolódó szolgáltatások beszerzése előtt a költségvetési intézmények, valamint a közoktatás és a felsőoktatás számára.

Az ezt lehetővé tevő közbeszerzési eljárásról szóló felhívás napokon belül megjelenik magyar nyelven az Európai Unió Hivatalos Lapjában, valamint a TED-adatbázisban, előreláthatóan a jövő hét folyamán. A felhívásban 12 milliárd forintos keretösszeg szerepel a nyílt forráskódú szoftverekre, s 12 milliárd a Microsoft- és a Novell-termékekre, az elbírálási idő 3-4 hónap. (Igaz, ez így csak 24 milliárd a 25 helyett...)

Bódi Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal szakállamtitkára az MTI tudósítása szerint beszélt arról, hogy az elmúlt öt évben komoly szakmai munka folyt e lehetőség megteremtéséért. 2004-ben állt fel a Szoftver Kompetencia Központ, ahol azt vizsgálták, mit lehet kihozni az ilyen típusú támogatási rendszerekből. A központ azonban mindössze egy évig működött. Jelenleg a kompetenciaközpont újraindításáról tárgyalnak a szabad szoftveres cégcsoportokkal annak érdekében, hogy e szoftverek hatékonyságának bemutatásával segítsék az átállást a közigazgatási szerveknél, a közoktatási intézményeknél.

Bódi Gábor hozzátette még: a támogatási keretösszeg csak a licencekre vonatkozik, az átképzések költségeit az intézményeknek kell állniuk. A szakállamtitkár szerint az idei próbaév lesz, a kezdeményezésnek sokféle végeredménye lehet, elképzelhető, hogy nem sikerül élni a lehetőségekkel, de az is lehet, hogy nem remélt mértékben történnek meg a lehívások.

Szentiványi Gábor, az ULX Nyílt Forráskódú Tanácsadó és Disztribúciós Kft. ügyvezető igazgatója így kommentálta a hírt: „Az ULX egyértelműen üdvözli a MEH EKK kezdeményezését a nyílt forráskódú szoftverek beszerzésének megnyitásával kapcsolatban. Ezzel végre Magyarországon is megteremtődik az a lehetőség, hogy a világ vezető nyílt forráskódú gyártói, mint például a Red Hat, termékeivel és szolgáltatásaival egyenrangúan szerepelhessen közbeszerzési eljárásokban. Reméljük, hogy a most meghirdetett gyártósemlegesség a Tisztaszoftver programban is hamarosan érvényesülni fog."

Azóta történt

Előzmények