Az NSA szélsőségeseknek tartja a linuxosokat

A múlt hét végén az egyik német köztévé, a Das Erste írta meg honlapján, hogy újabb, többek között német vonatkozású részleteket tudtak meg a vezető amerikai nemzetbiztonsági szolgálat, az NSA hírhedt szoftvercsomagjáról, a számtalan megfigyelési lehetőséget biztosító XKeyscore-ról.

Hirdetés

De nem is ez az igazi újdonság, hanem az, hogy szakértők – pl. a neves Bruce Schneier – úgy vélik, hogy az információkat tartalmazó dokumentumok nem Edward Snowden közreműködésével szivároghattak ki, hanem egy másik forrásból. Ha ez tényleg így van, akkor könnyen meglehet, hogy a jelentős mértékben átvilágított és átszervezett NSA biztonsági intézkedéseit valaki mégis ki tudta játszani Snowden után is.

A nagy tudású XKeyscore tárházából most azt emelik ki, hogy figyelte, logolta és eltárolta azon felhasználók IP-címét, akik „a magánszféra védelmét fokozó eszközöket” kerestek a neten – pl. az anonimitást biztosító Tor iránt érdeklődtek. A dokumentumokból kiderül, hogy két németországi szervert is az ellenőrzése alatt tart az NSA – egyet Berlinben, egyet Nürnbergben.

Különös érdekessége a történetnek, hogy a dokumentumokban szereplő felhasználási szabályokból kiderül, hogy a linuxosok egyik kedvenc oldalát, a Linux Journalt „szélsőséges fórumnak” nevezték, és az oda látogatókat kiemelt figyelemben részesítették.

Azóta történt

  • 25 millió a TOR megtöréséért

    Az orosz hatóságok kezdik elveszíteni a türelmüket, és amerikai mintára igyekeznek valamilyen módon felfedni azokat, akik a névtelenséget biztosító hálózatot használják.

  • Edward Snowdennek követője akadt

    A legutóbb megjelent, a terrorelhárítás belső tevékenységét feltáró dokumentumok láthatóan nem a korábbi NSA-alvállalkozótól származnak. A hatóságok keresik a forrást.

  • Új kiberfegyvert fejleszt az NSA

    A készülő rendszer feladata az Egyesült Államok elleni kibertámadások felderítése és visszaverése lenne.

  • Titeket védünk! – mondja az NSA korábbi főnöke

    A keményen és karakánul fogalmazó tábornok arra hivatkozott válaszaiban, hogy egyrészt a biztonság megőrzés első számú feladatuk, másrészt minden tevékenységük teljesen törvényes.

Előzmények