Nagyot javulhat az amerikai informatikaoktatás

Négy éven belül egymillió új informatikával kapcsolatos állás jöhet létre Amerika-szerte, az általános iskolákban mégis kevesen tanulnak programozást. Az amerikai elnök azt szeretné, ha a nebulók jobb alapokkal kerülnének be a munka világába. Az oktatási minisztérium három év alatt összesen 4 milliárd dollárt, vagyis több mint ezermilliárd forintot osztana szét az állami oktatási intézmények között számítástechnika oktatásra – erről a Fehér Ház szombati blogbejegyzésben tájékoztatott.

Hirdetés

Az állami milliárdok mellett a kormány számít a tech cégek támogatására is, amivel javíthatják a hátrányos helyzetű diákok lehetőségeit. Az elképzelés szerint így minden tanuló lehetőséget kap, hogy alaposabban megismerhesse az informatika világát, kiemelt területként kezelve a programozást. Egyes felmérések szerint az érettségi megszerzéséig négyből mindössze egy iskolában lehet programozást tanulni. Jelenleg csak 28 államban van lehetőség informatikából érettségizni, a kezdeményezés ezen is változtatna.


(forrás: Fehér Ház) [+]

Több nagyvállalat támogatja Obama ötletét, az Apple például azt ígéri, tanfolyamokat és workshopokat tartanak majd a gyerekeknek, elsődlegesen a saját, Swift progamnyelvük megismerésére. A Facebook megduplázná eddigi támogatásait, hogy a nehéz helyzetben lévő, elmaradottabb régiókban élő gyerekek is hozzáférhessenek a tudáshoz, a jövőben pedig akár a tech szektorban helyezkedhessenek el – írja a Wired. Más cégek is részt vesznek az akcióban, így például a Microsoft, a Google, vagy a Salesforce.

Az akcióba különböző szervezeteket is bevonnak: a National Center for Women, a National Technology, illetve a Code.org is azért dolgozik, hogy a tanárok felkészült, naprakész tudással rendelkezzenek. A National Science Foundation és a Corporation for National and Community Service eszközökkel és képzéssel segíti majd az oktatókat, erre 135 millió dolláros költségkerettel készülnek.

Mindez ugyan még csak tervezet, tehát a kongresszusnak el is kell fogadnia Obama 2017-es költségvetési tervezetét, amiben emellett szintén négymilliárd dollárt különítenének el az önvezető autók fejlesztésére is.

Azóta történt

Előzmények