Akár fél évig ingyen használható az Office 2010

A Microsoft a múlt héten bemutatott, de kiskereskedelmi forgalomba csak június közepén kerülő Office 2010-ben is benne hagyta azt a kiskaput, amely lehetővé teszi az alkalmazáscsomag ún. türelmi időszakának többszöri meghosszabbítását. A szoftvervállalat a Computerworld-nek elárulta, hogy az új irodai pakk esetében akár ötször is újra lehet indítani a 30 napos számlálót, így akár 180 napig használható a termék aktiválás nélkül.

Amint az ismert, a Microsoft újabban a Windows és az Office esetében lehetőséget ad a felhasználóknak arra, hogy 30 napig a termékkulcs begépelése és a hosszú távon elengedhetetlen aktiválás nélkül használják e termékeket. Ebben az időszakban azok teljes funkcionalitású demóként működnek, csak néhány nappal a határidő lejárta előtt kezdik – egyre gyakrabban felbukkanó figyelmeztetések formájában – sürgetni a hivatalos használatba vételt.

A Microsoft azonban a rendszergazdák igényeit szem előtt tartva beépített egy kiskaput is termékekbe: az ún. rearm parancs futtatásával a 30 napos türelmi idő újraindítható. Azt, hogy ez az Office 2010 esetében hogyan végezhető el az ospprearm.exe fájl futtatásával, a cég egy adminisztrátoroknak szóló leírásban mutatja be, de persze a műveletet bárki végrehajthatja.

„Öt alkalommal engedélyezzük a rearm műveletet a mennyiségi termékeinkben. Persze a lehetőséggel vissza lehet élni, és így az emberek figyelmeztetések nélkül használhatják az Office-t hosszabb időn keresztül, de ez elfogadható kompromisszum” – magyarázta a Computerworldnek a vállalat szóvivője.

Azóta történt

Előzmények