Megszűnik a Picasa

Tovább lép a Google, jelentette be pénteken Anil Sabharwal, a Photos vezetője a Picasa kapcsán, melynek már csak hónapjai vannak hátra. Helyét az eddig párhuzamosan fejlesztett Google Photos veszi át, ezentúl erre fókuszálnak.

A telefonjukkal készített képekről automatikus felhőmentést kérő felhasználókat már értesítette a Google egy automatikus üzenetben, egyúttal az is kiderült, hogy csak be kell lépni a Photos alkalmazásba, ahol azonnal megtalálhatóak lesznek a mentett képek és videók, illetve egyszerű jóváhagyással újra lehet aktiválni a funkciót, csak már a másik rendszerbe kerülnek majd a képek. Aki az asztali feltöltőhöz ragaszkodik, innen szerezheti be a megfelelő klienst.

Akik nem akarnak áttérni, azok számára egy új felületet hoznak létre, így megtekinthetők lesznek a speciális tartalmak is, mint a tagek, hozzászólások, egyéb megjegyzések. Emellett a Picasa Web Albums is látogatható marad, csak többé már nem lehet bővíteni vagy szerkeszteni ezeket (de törölni igen). Március 15-tel megszűnik az asztali kliens támogatása, május elsejével pedig a webes felületet is eléri a változás. A meglévő adatok lementésére tehát hagy időt a keresőóriás.

A Picasa Web Albums Data API szintén májussal kerül átalakításra, így megszűnik a Flash támogatás, a közösségi keresés, a rendezési és szerkesztési lehetőségek, illetve a tagek, kommentek és kontaktok részt is leállítják. Megmarad viszont a kép- és albumnézegetés, illetve a fotófeltöltés is. A fejlesztők azt ígérik, időben frissítik majd a dokumentációkat (praktikusan márciusban).

Azóta történt

Előzmények