Magyarok dolgoznak a 3D filmek jövőjén


A PearWilliams Hungary és a ProDSP Technologies 2014 decemberében pályázatot nyújtott be „Stereocake – Költséghatékony sztereografikus film produkciós rendszer prototípus fejlesztése” címmel a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapnak (mai nevén Nemzeti, Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap), amely azt támogatásra érdemesnek találta és összesen 36 072 625 Ft támogatást ítélt meg. A projekt pályázati forrással támogatott szakaszát a ProDSP Technologies-val közösen létrehozott konzorciummal valósították meg.

Hirdetés

A Stereocake egy olyan kompakt sztereoszkópikus filmprodukciós rendszer, mely lehetővé teszi, hogy félprofesszionális kamerák használatával is profi 3D filmet készítsünk, de összefogja és leegyszerűsíti a film felvételén dolgozó emberek munkáját – írja a PearlWilliams közleménye.


[+]

A projekt első szakaszának célja egy olyan prototípus megépítése volt, amivel a rendszer legfontosabb funkciói bemutatásra kerülnek, továbbá szemléltethető a filmet készítő stáb munkáját támogató felhasználói felület.

A fejlesztés során a ProDSP Technologies feladata volt a „proof-of-concept” modell elkészítése. A Stereocake fő vezérlő egységének hardver- és szoftverfejlesztési feladatai, mechanikai, elektronikai és beágyazott szoftveres fejlesztési feladatok összehangolása. Ehhez új eljárások kidolgozására volt szükség: parallax analízis módszerek, illetve élesség detektálási eljárások kutatásával is foglalkoztak.


[+]

A PearWilliams Kft. a felhasználói élmény modelljét dolgozta ki, így a „proof of concept” modell felhasználói kezelőfelületeinek megtervezése (drótvázak, design) volt az elsődleges. Emellett négy különböző iPad alkalmazást fejlesztettek, interfészt a fő vezérlőegység és iPad alkalmazások közötti kommunikációhoz és új sztereoszkópikus kalibrációs eljárásokat kutattak.

A projekt ötletgazdája a svájci Gute Filme Switzerland, ez biztosítja a koncepció alapjait, a sztereográfiai “know-how”-t, az átfogó rendszer szintű specifikációt. A prototípus fejlesztési folyamat során biztosítja a minőség biztosítási szempontok érvényesülését. A proof-of-concept modell fejlesztése során a 3D rig rendszer és szakértelem a cég asztala.

Előzmények