Ez volt 2015 legnépszerűbb jelszava

Évek óta közöljük mi is azoknak a felméréseknek az eredményeit, amelyek áttekintik, általában éves bontásban, hogy az internetes szolgáltatásokban melyek a legnépszerűbb jelszavak, és az eredmények újra és újra siralmasak – legalábbis az angol nyelvterületen, de egészen biztos, hogy mindenütt hasonló a helyzet, így nálunk is.

Hirdetés

A felmérésekből az derül ki, hogy a felhasználók igen nemtörődöm módon bánnak ezzel a biztonsági funkcióval: vagy roppant gyenge, könnyen törhető, kitalálható jelszavakat választanak, vagy pedig eszközeiken az alapértelmezésben a gyártó vagy a szolgáltató által csak a működőképesség miatt beállított jelszavakat használják, hiába kapják meg a figyelmeztetést, hogy az első adandó alkalommal változtassák meg ezeket. Jelen pillanatban csak ott találhatunk erős jelszavakat, ahol maga a szolgáltató – pl. egy bank – eleve erős jelszót követel meg (megadja a minimum karakterszámot, kér kisbetűt, nagybetűt, egyéb karaktert), ám ahol ilyen követelmény nincs, ott szánalmas a helyzet.

Legalábbis ezt mutatja a SplashData listája, melyet a 2015-ben ellopott és nyilvánosságra került jelszavak millióinak elemzése alapján állítanak össze.

A lista magáért beszél (és jelzi azt is, hogy a legnépszerűbb, ám egyben legegyszerűbb jelszavak évek óta ugyanazok, illetve azt is, hogy az újak világszerte népszerű jelenségekhez kapcsolódnak, mint pl. az új Star Wars-film – ám ezt a crackerek is pontosan tudják).

A SplashData listája - a kép forrása: Cnet
[+]

Azóta történt

Előzmények