Kiterjesztett valóság: HoloLens vagy Meta 2?

Alig néhány nap különbséggel indította el előrendelési programját a Microsoft és a Meta. A két cég sok szempontból azonos nyomvonal mentén gondolkodik, mégis rengeteg a különbség. Hogy melyik lesz sikeresebb, azt ma még senki sem tudja. A vezetékes, számítógéphez kötött megoldás és az ebből fakadó brutális számítási kapacitás, vagy a vezetékmentesség nyújtotta szabadság és az ehhez társuló behatárolt sebesség nyeri el a fejlesztők és a felhasználók tetszését, majd kiderül.

Hirdetés

Sok mindent lehet viszont már most tudni, hiszen az előrendelésekkel együtt a fejlesztői dokumentációk, videók, oktatóanyagok és mindenféle egyéb segédletet tettek elérhetővé a cégek. A HoloLens már tavaly novemberben felkerült Velvárt András fejére, aki lelkesen be is számolt az élményeiről, mi pedig engedélyt kaptunk ennek fordítására. A Meta 2 ugyan még nem került a "szemei elé", nem várt tovább és az elérhető információkba alaposan beleásta magát.

Meta 2
Meta 2 [+]

A nem kevesebb mint harmincezer karakteres gondolatmenetét saját oldalán olvashatják el érdeklődők. Írásában az ergonómiát, szoftvert (és fejlesztést), felbontást (és a látómező mértékét), az interakciós lehetőségeket, az egyes platformokon tapasztalható előnyöket és hátrányokat, a hologramtávolságokat, hangzással kapcsolatos tulajdonságokat, a nyomkövetési képességet, árakat és elérhetőséget, a többfelhasználós működést is elemzi.

HoloLens
HoloLens [+]

Érdekes és hiánypótló alkotás, amiből például kiderül, hogy a HoloLens látószöge nagyjából 33 fokos szemben a Meta 2 elképesztő 90 fokos megoldásával. Azonban nem felejti el azt sem megemlíteni, hogy a két eszköz által kirajzolt képpontok száma közel azonos, ami árnyalja a képet. Azoknak ajánljuk elsősorban, akik fejleszteni szeretnének a kiterjesztett (vagy kevert) valóság eszközökre, de azok számára is tanulságos olvasmány, akik gyerekkoruk óta várják a hologramok világát.

Azóta történt

Előzmények