Képtelenek a Microsoft állításai – védekeznek a megvádoltak


Az OpenOffice.org tegnap már válaszolt is a Microsoft szabadalomsértési vádjaira – ahogy tegnap beszámoltunk róla, ezek szerint a szervezet 45 esetben sérti a redmondiak jogait –, s összességében az a véleményük, hogy ez a szoftvercég „kétségbeesett cselekedete”. Louis Suarez-Potts, az OpenOffice.org munkatársa nem érti, hogy vajon mi vezette erre a Microsoftot, hiszen csak azt érhetik el, hogy elidegenítik maguktól a vállalati felhasználókat, illetve azokat a milliókat, akik Linuxot használnak (mondjuk, ez utóbbiak többsége eddig sem rajongott a Microsoft termékeiért – hogy finoman fogalmazzunk erről az ősi ellenségeskedésről szólva). „Rendkívüli és kétségbeesett tett. Úgy vélem, a Microsoft sörétes puskával lő a nyílt forráskódra” – nyilatkozta Suarez-Potts. Utóbbi állítása bizonyítékául azt hozta fel, hogy a Microsoft szóvivője szerint a GPLv3 licenc megpróbálja azt a hidat lerombolni, melyet többek között a Microsoft segített megépíteni a szabadalommal védett és a nyílt forráskódú technológiák között. Ám az OpenOffice – veti ellen Suarez-Potts – nem a GPL licencét használja, hanem az LGPL-t. „Hihetetlen és nevetséges – mást nem tudok ezzel kapcsolatban mondani” – zárta kommentárját az OpenOffice.org menedzsere.


A licenc-ügyre reagált Eben Moglen, a Free Software Foundation (FSF) jogásza is, aki szerint a Microsoft törekvései a nyílt forráskód mellett álló közösség megosztására és bekebelezésére irányulnak. A Free Software Foundation nem ért egyet a Novell és a Microsoft által megkötött egyezménnyel, ezért a GNU licenc következő – jelenleg még vázlatos formában lévő – változatában megpróbálják megakadályozni a hasonló jövőbeni megállapodásokat, pontosabban: terveik szerint, ha egy szabadalmakkal rendelkező vállalat, mint a Microsoft is, olyan szoftvereket forgalmaz, melyek a GNU által védettek, akkor elveszítené az összes, ehhez kapcsolódó egyéb szabadalmi jogosultságát.

Larry Augustin, a SourceForge.net egyik kezdeményezője, a szabad szoftverek közösségének egyik tekintélyes vezetője is azt nyilatkozta, hogy már elege van a vádaskodásokból, amelyek újra és újra megindulnak, ám a Microsoft eddig még egyetlen egyszer sem nevezett meg konkrétan egyetlen szabatosan leírt szabadalmat sem, hogy pontosan erről lenne szó, s nem hoztak egyszer sem konkrét bizonyítékot, hogy itt és itt sértik meg a jogaikat, hanem folyamatosan csak általánosságokat emlegetnek.

A Microsoft ez ellen azzal védekezik, hogy nem akarják jogi útra terelni a konfliktusokat, inkább egyezményeket szeretnének kötni – ám mint látható, ez az olyan szervezetek számára, mint az FSF, elfogadhatatlan, árulásnak tartanák.

Hát ez történik, mi meg itten reklámértékű híreket írunk belőle…

Azóta történt

Előzmények