Szeptember 10. volt az internetlassulás napja

Hirdetés

Az év elején az IT café is beszámolt arról, hogy óriási visszhangot keltett az Egyesült Államokban, hogy egy fellebbviteli bíróság érvénytelennek mondta ki azt a szövetségi szabályozást, mely a szolgáltatók számára a netsemlegesség (net neutrality) betartását írta elő: ez a követelmény azt jelenti, hogy szolgáltatói oldalról minden közvetített bit egyenlő, a közvetítő nem tehet különbséget minőség és forrás szerint, vagyis (a lényeget megfogva) a szolgáltató semmilyen indokkal nem tehet rá plusz díjakat bizonyos tartalmak továbbítására, mindenkinek azonos feltételeket kell biztosítania.

Internet Slowdown Day

A jelenleg érvényben lévő amerikai szabályozást a távközlési felügyelet (Federal Communications Commission – FCC) 2010-ben fogadta el, és ebben kimondják, hogy szolgáltatói oldalról tilos megkülönböztetni a hálózaton áramló adatokat. Ám mostanra mind a kormányzat, mind az FCC hajlik arra, hogy elvessék a netsemlegesség elvét.

Szeptember 10. Internetlassulási nap

Mindez természetesen nem tetszik a nagy internetes cégeknek, és ők állnak a szeptember 10-i kampány mögött. A csatlakozók weboldalain megjelent egy „a tartalom töltődik, várjon!” jelzés, ikon, és ezzel arra utalnak, hogy megtörténhet az, hogy ha egy adott cég a már vita alatt álló új szabályozás értelmében nem fizet majd extra díjakat a szolgáltatásai közvetítéséért, akkor a minőség romlani fog, vagyis sokkal lassabbak lesznek az adott oldalak, mivel akkor kisebb sebességű csatornán érkezik a tartalom. Természetesen technológiai változtatás nem történt, mindössze egy látványelemmel kívánják felhívni a figyelmet erre a lehetőségre. Ha felhasználó rákattint a töltés bannerre, akkor az akció honlapjára érkezik, ahol egyrészt további információkat talál, másrészt aláírhat egy, a törvényhozóknak szóló tiltakozó levelet.

A legharsányabban tiltakozók szerint a netsemlegesség felszámolása a teljes internetes gazdaság számára káros, csak a szolgáltatók járnak jól vele, de még a mérsékeltebb kritikusok is aggódnak a várható gazdasági hatások miatt, hiszen az erősen diszkriminatív eszközzel egyrészt vissza is lehet élni, másrészt internet egyik nagy hozadékát tennék semmissé, a kisvállalkozások lehetőségét a gyors előretörésre (egy startup vagy egy kkv nyilván nem tudná megfizetni az esetlegesen megemelt díjat, így viszont a mostani helyzethez képest versenyhátrányba kerülne), hiszen a hozzáférési sebesség a szolgáltatók jóindulatán, egyedi döntésein múlna.

Azóta történt

  • Mi lesz veled, netsemlegesség?

    Szolgáltatásokat tiltani és hátrányosan megkülönböztetni nem lehet, de a legújabb reguláció szerint kiemelni és priorizálni igen.

Előzmények