Megjött a Google Chrome 2.0, s hamarosan itt a linuxos és a maces verzió is

Úgy tűnik, négykerék-meghajtásra kapcsolt a Google böngészőfejlesztő részlege: alig telt el egy hónap azóta, hogy – sokak szerint csak marketingokokból meghozott döntés következtében – a cég saját korább gyakorlatától eltérően a különlegesen nagy reményekkel elindított böngészőt, a Chrome-ot kiléptették a tesztfázisból, s megjelent a Chrome 1.0, máris itt van a következő, a 2.0, pontosabban ennek korai változata, az alfa-verzió.

Egy egész verziószámot ugrani ilyen rövid idő alatt átugrani igen szokatlan, így – mivel valóban több újdonságot is tartalmaz az alfa –, csak arra lehet gondolni, hogy ezek az új fejlesztések már jó ideje készen vannak, de mindenképpen a januártól indítandó „Chrome-úthenger” részévé kívánták tenni őket, s ezért nem kerültek az őket inkább megillető helyre, vagyis az 1.0-ba.

A 2.0 alfájának eléréséhez a felhasználók letölthetnek egy apró alkalmazást, a Chrome Channel Changert, melynek futtatásakor ki kell választani, hogy milyen frissítési verziót szeretnénk megkapni. Jelenleg három ilyen van: a Stable a hivatalos frissítéseket jelzi, az ígéret szerint körülbelül negyedévente, a Beta körülbelül havonta jelzi a nagyobb, ám még fejlesztői fázisban lévő újításokat, illetve a kalandvágyóknak ott van még a Dev, ahol hetente teszik közzé a változtatásokat. Az utóbbi kettőt nem ajánlják tartós használatra, s az is hátrány némileg, hogy ha a friss újításokkal elégedetlenek vagyunk, túl sok hibával működik a program, akkor csak újratelepítéssel térhetünk vissza a korábbi, stabil verzióra.

Chrome 2.0

A Chrome, ahogy már korábban is írtunk róla, egyfajta esszencia kíván lenni, s a fejlesztők természetszerűleg igyekeznek azokat az eszközöket átvenni, beépíteni, melyekről már kiderült a böngészőpiacon, hogy hasznosak, illetve a felhasználók kedvelik őket. A 2.0 egyik fontos újítása a keresőmezőbe írt kifejezések automatikus kiegészítése, melynek hiánya furcsa volt már az előző verziónál is, hiszen a Google egyéb szolgáltatásai is felkínálják ezt a kényelmi funkciót. Ugyancsak sokan hiányolták a mostantól elérhető teljes oldalas nagyítást (full-page zoom), jobb lett a helyesírás-ellenőrző, s az automatikus görgetés, az auto-scrolling is megvan végre. Egy másik fontos új lehetőség a már szintén nem ismeretlen profilkészítési, -váltási lehetőség, mely igen hasznos lehet, ha különféle munkakörnyezetekben böngészünk, hiszen teljesen más könyvjelzőket, cookie-kat, böngészési előzményeket lehet tárolni, így jelentősen áttekinthetőbbé és hatékonyabbá válhat a program használata.

A „motorházban” is történtek változások, a 2.0 már a sokat emlegetett, gyorsaságában valóban lenyűgöző V8 JavaScript motor új verzióját futtatja, emellett a WebKit renderelő motor legújabb változatát használja, s kísérleti jelleggel most már támogatja a Greasemonkey scripteket is, igaz, ez utóbbi  fejlesztés még talán csak pre-alfának nevezhető állapotban van. Biztonsági szempontból is előreléptek a SafeBrowsing alkalmazásával, mely csak a HTTPS oldalakat tölti be – bár ennek vannak hátrányai, mivel a hibás SSL-tanúsítványok esetében nem tölti be az adott oldalt.

A fejlesztők már több helyen elmondták, hogy minél hamarabb szeretnének kijönni a nagyon várt maces és linuxos verzióval is, s hogy ezt komolyan gondolják, azt az jelzi, hogy a Chrome 2.0 a WinHTTP library helyett a Google sajátját használja.

Azóta történt

Előzmények