Segítséget kapnak a szabad szoftverre áttérő iskolák

Tájékoztató oldalt indított a Tisztaszoftver program egyelőre bizonytalan sorsa, illetve a HUEDU és OpenEDU program állami finanszírozásának leállítása miatt szoftverállományuk újragondolására kényszerülő közoktatási intézmények számára az FSF.hu Alapítvány. A szabad szoftverek hazai népszerűsítésével foglalkozó szervezet a Szabad út nevű portálon olyan anyagokat tesz elérhetővé, melyek a nyílt forráskódú megoldásokra történő átálláshoz nyújtanak segítséget az általános és középiskolákban dolgozó tanárok és rendszergazdák számára.

Hirdetés

A weboldal minden funkciója ingyenes, az oda feltöltött információk, tananyagok, segédanyagok szabadon felhasználhatók – derül ki a startot bejelentő közleményből. Az alapítvány az oldal üzemeltetésén túl támogatja a szabad szoftverekre történő átálláshoz szükséges útmutatók és az oktatásban használható elektronikus és hagyományos tananyagok, tanulási segédletek elkészítését is. Ehhez külső segítségre is számítanak, és várják hozzájárulók jelentkezését.

Noha a Szabad út projekt csak most indult, számos, már korábban elkészített és szabadon felhasználható útmutató – javarészt a LibreOffice használatát, illetve az Ubuntu disztribúciót bemutató ECDL-tananyag – letölthető az oldaláról. Az információk összegyűjtésén túl az üzemeltetők igyekeznek nagy hangsúlyt fektetni a közösségi funkciókra is, hogy a közoktatásban dolgozók és a témával foglalkozók segítséget kérhessenek és nyújthassanak, valamint megoszthassák egymással tapasztalataikat a felületen.

„Bízunk benne, hogy a szabadut.fsf.hu hatásosan fogja majd össze az eddig elszórt migrációs projekteket, és az oldal által biztosított erőforrások segítségével az ország bármelyik közoktatási intézménye sikeresen válthat szabad szoftverekre” – áll a szervezet közleményében.

Tisztaszoftver, tiszta kabaré

Amint arról többször beszámoltunk, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) elsősorban a költségvetési források hiányára hivatkozva december végén egyoldalúan bejelentette a köz- és felsőoktatási intézmények és azok dolgozói számára a Microsoft – illetve a Novell és a Red Hat – egyes termékeinek ingyenes használatát biztosító, tíz évvel ezelőtt indult Tisztaszoftver program megszüntetését. A hír hatására kisebb pánik tört ki az iskolákban: a nyílt forráskódú szoftverekre történő, rohamléptekben levezénylendő átállással, illetve az idei informatikaérettségi lebonyolításával kapcsolatban hirtelen számos, a mai napig megválaszolatlan kérdés merült fel. Felvetődött, hogy a tárca döntése káoszhoz és jogszabálysértő helyzethez vezethet az érettségiken, hiszen a diákok Microsoft-platformon készültek, és az utolsó pillanatban kell majd kitanulniuk az esetleges alternatívák kezelését.

A bejelentést követően azonban a Microsoft hazai leányvállalata tárgyalásokat kezdeményezett a program folytatásáról a minisztériummal, ezt lapunknak az NFM kormányzati informatikáért felelős helyettes államtitkára is megerősítette. Úgy tudjuk: a január elején megkezdett egyeztetések még mindig folynak, megállapodás egyelőre nem született.

Azóta történt

Előzmények