Száműzik a boltokból a durva játékokat

Az egyik legnagyobb német kiskereskedelmi lánc, a Media Markt és Saturn áruházakat is birtokló Metro konszernből tavaly kivált Galeria Kaufhof bejelentette, hogy a múlt heti iskolai mészárlásra válaszul beszünteti az erőszakos videojátékok és filmek árusítását. Amint a Reuters híradásából kiderül, a hálózathoz tartozó boltokban áprilistól eltüntetik a polcokról a 18 év alatti közönségnek nem ajánlott tartalmakat. Egyebek mellett a horrorfilmek és az erőszakos számítógépes játékok kapnak ilyen besorolást.

Akárcsak az alig másfél évvel ezelőtt történt emsdetteni tragédiát követően, most is felerősödtek, a médiában és a politikában egyaránt, a lövöldözős videojátékok felelősségét firtató hangok. A rendőrség szerint ugyanis a 17 éves ámokfutó – aki múlt szerdán 17 embert, tíz diákot, három tanárt és négy járókelőt lőtt agyon egy délnyugat-németországi kisváros, Winnenden iskolaközpontjában, illetve menekülés közben – szabadidejében sokat játszott számítógépen, egyik kedvence a Counter-Strike című lövöldözős játék volt. Többen felvetették, hogy az ilyen programokat be kellene tiltani.

A játékipar szerint azonban elhamarkodott döntésről van szó. „Azt gondolom, hogy a Kaufhof túlreagálja az eseményeket, a lépés hisztérikus reakció. Elég lenne, ha a kereskedőláncok szavatolni tudnák, hogy az eladóik nem adnak ilyen tartalmakat fiatalok kezébe” – magyarázta Stephan Reichart, a játékfejlesztők érdekeit képviselő G.A.M.E. vezetője.

Más német kereskedelmi lánc egyelőre nem jelentett be hasonló akciót.

Azóta történt

Előzmények