Irtózatos pénzt költ idén Dél-Korea a saját Szilícium-völgyére

A tudományért, az infokommunikációért és a jövőbeli fejlesztésekért felelős dél-koreai minisztérium bejelentette, hogy 2016-ban összesen 80 billió vont, azaz körülbelül 66 milliárd dollárt áldoznak a startupok és egyéb ígéretes vállalkozások létrehozására, illetve támogatására. A befektetések döntő része a Szöultól nem messze délre fekvő kutatóközpontba, a Pangyo Techno Valley-be (PTV), helyi Szilícium-völgybe megy majd, ahol már mai is működnek sikeres vállalkozások, mint például a Kakao vagy a Nexon.

Hirdetés

A tervezett összeget három részre osztják: 8 billió vont közvetlen befektetésekre szánják, 49 billióból kölcsönöket nyújtanak, illetve 23 billiónyi banki kezességet terveznek vállalni.

Dél-Korea az induló vállalkozások támogatásában eddig is igen aktív volt, több központi kormányzati program fut, melyeknek a technológiai és kereskedelmi sikeresség elősegítése a cél.

Habár az elsődleges cél a hazai vállalkozások segítése és piacra juttatása, bizonyos mértékig a külföldieket is várják, ők is kaphatnak pénzügyi és adminisztratív támogatást. A kiemelt támogatandó technológiai területek: informatika, robotika, biológiai vállalkozások és kutatások, egészségügy, okos autók, energiaipar, illetve az új anyagok kifejlesztése és terjesztése. Emellett egy új központ létrehozását is tervezik, ahol a digitális kultúrához és tartalomgyártáshoz kapcsolódó technológiai vállalkozások kapnak helyet: a holografikus fejlesztések, a virtual reality (VR), a számítógépes grafika, valamint a 3D média.

Azóta történt

Előzmények