Comey vitázni akar a telefonok titkosításáról

Tíz esetből egyszer már most sem fér hozzá az FBI a készülékeken tárolt adatokhoz. Az elnökválasztás után egyezkedne.

Hirdetés

Egyre nehezebben tudnak információhoz jutni az FBI emberei, mert az elektronikus eszközök biztonsági rendszerei mind gyakrabban bizonyulnak feltörhetetlennek. Az amerikai hatóságok nyomozati cselekményei szempontjából tarthatatlan helyzetről az Amerikai Ügyvédi Kamara éves gyűlésén beszélt a Szövetségi Nyomozó Iroda igazgatója, aki társadalmi vitát kezdeményez az elnökválasztás utánra időzítve.

Az elmúlt tíz hónapban közel ötezer elektronikus eszközt vizsgált az FBI nyomozati eljárásai során, ezek közül hozzávetőlegesen 650 esetben nem jártak sikerrel, az adatokhoz nem tudtak hozzáférni az alkalmazott titkosítási technológia miatt. James Comey szerint a dolgok csak rosszabbak lesznek ahogy telik az idő, azonban bár égető problémáról van szó, a tartalmas párbeszédre csak az amerikai elnökválasztást követően kerülhet sor.

Addig is Comey és csapata gyűjti az érveket, feltétlenül meg kívánja győzni az embereket arról, hogy a magánélet sérthetetlenségét adott esetben igenis fel kell áldozni a lakosság biztonsága érdekében. Az igazgató a korábbiaknál jóval szelídebb hangnemet megütve úgy fogalmazott, hogy nem a kormánynak vagy az FBI-nak, hanem az állampolgároknak kell eldöntenie, legyenek-e változások a titkosítási eljárások kapcsán, azaz hogy segítenek-e bűnüldöző szerveknek hozzáférni az eszközökön tárolt adatokhoz.

Azóta történt

Előzmények