Gates, Zuckerberg, Newell: tanulj programozni!

Egyre nagyobb a hiány programozókból az Egyesült Államokban. A munkaerőpiac és az oktatási rendszer kínálata annyira nem felel meg a keresletnek, hogy 2020-ra akár egymillió programozói állás is betöltetlen lehet majd az egy hónapja indult Code.org nonprofit szervezet szerint.

Hirdetés

A szervezetet Hadi és Ali Partovi alapította. Az iráni emigráns ikerpár első nagy dobása a LinkExchange volt, amit 1998-ban 250 millió dollárért vett meg a Microsoft. A pénzből újabb cégeket alapítottak (TellMe Networks, iLike), majd néhány évvel később jó érzékkel olyan cégekbe fektettek be, mint a Facebook, Dropbox, Zappos és Airbnb. A testvérek mostani kezdeményezésükkel az IT szektorban kialakult (és egyre növekvő) programozói hiányra szeretnék felhívni a figyelmet, és ehhez a szektor számos ismert alakját is sikerült megnyerniük. Emellett a Code.org folyamatosan bővülő adatbázisában próbálják összegyűjteni az elérhető programozási kurzusait, legyenek azok online vagy hagyományos iskolai oktatás keretén belül, esetleg szakmai táborokban.

A ma közzétett videóban többek között Bill Gates (Microsoft), Mark Zuckerberg (Facebook), Jack Dorsey (Twitter, Square), Drew Houston (Dropbox) beszélnek arról, hogyan indult cégalapításhoz vezető útjuk a programozás segítségével. Mivel a film célja az, hogy minél több fiatalban keltse fel az érdeklődést a számítástechnika és a programozás iránt, az IT cégvezetők és mérnökök mellett a Miami Heat NBA csapat játékosa, Chris Bosh, valamint a Black Eyes Peas frontembere és zenei producer Will.i.am is mesél arról, hogyan kerültek kapcsolatba a programozással. A Lesley Chilcott (a Kellemetlen Igazság producere) által készített filmecske kétségtelenül a szokásosnál emberibb arcot kölcsönöz egy sokak számára érdektelen és száraz témának, és megpróbálja eloszlatni a közismert előítéleteket, miszerint a programozást nagyon nehéz elsajátítani, és az ezzel foglalkozók egész nap egy sötét lyukban csépelik a billentyűzetet.

A filmben megszólalók szerint a programozás minden új és ismeretlen dologhoz hasonlóan csak elsőre félelmetes, de valójában nem sokban különbözik attól, hogy valaki megtanul egy új idegen nyelvet, vagy valamilyen hangszeren játszani.

„2013-at írunk, kommunikációnk és pénzügyeink a technológiától függenek, de senki nem tudja, hogyan kell kódot írni vagy olvasni. Fontos, hogy a mai gyerekek akár már nyolcéves kortól programozni tanuljanak. A jó programozók napjaink rocksztárjai” – mondja a filmben Will.i.am.

A Code.org szerint az USA-ban jelenleg tízből csak egy középiskolában tanítanak programozást, és a felsőoktatásban tanulók mindössze 2%-a szerez számítástechnikai vonatkozású diplomát, miközben ezen a területen a legmagasabb az átlagfizetés az országban –a programozóké az országos átlag kétszerese. A helyzet miatt a startupok egyre nehezebben szedik össze a kiugráshoz szükséges szakemberekből a kritikus mennyiséget, és kénytelenek a nagyok által kínált kiemelkedően magas fizetésekkel és minden igényt kielégítő irodákkal versenyezni. A Forbes adatai szerint Washingtonban 12 000, New Yorkban 8800, San Joséban 7800, San Franciscóban 7000, Bostonban 5500, Seattle-ben és Chicagóban 4900, Atlantában 3800, Los Angelesben 3600, Dallasban pedig 3300 üres IT állás vár betöltésre. Mark Zuckerberg elmondása szerint a Facebook szó szerint annyi képzett és tehetséges mérnököt vesz fel, amennyit csak talál. Az egyetlen gond az, hogy nincs elég belőlük.

A Code.org kezdeményezését a videóban szereplőkön kívül számos befolyásos ember támogatja, és nem csak az IT szektorból – többek között Bill Clinton, Al Gore és Richard Branson is a programozás népszerűsítése mellé állt.

Azóta történt

  • A bevándorlási szabályozások reformját sürgetik az amerikai techcégek vezetői

    Állások tízezrei vannak betöltetlenül, az Egyesült Államokból nincs elegendő utánpótlás.

  • Fahrenheit 451 – III

    Az 1984-ben megjelent Etűdök személyi számítógépekre c. könyv a BASIC segítségével mutatja meg a kezdőknek a programozás szépségeit és lehetőségeit.

  • Ölik egymást a mérnökökért a Szilícium-völgyben

    Az oktatási rendszerből nincs elég utánpótlás, a bevándorlási reformra még várni kell, a tech cégek pedig gombamód szaporodnak. A tapasztalt szakemberekért szinte mindent megtesznek, de a kezdők sora is jól megy.

Előzmények