A kiadók küzdenek, de a tények ellenük beszélnek

Fontos, a jelenleg uralkodó trenddel ellentétes értelmű döntést hozott egy illinois-i bíróság múlt hét végi határozatában, ugyanis a bíró kimondta, hogy nem ad helyet a jogtulajdonosok azon követelésének, hogy az internetszolgáltatók adják át nekik több felhasználójuk adatait.

Hirdetés

Az említett per annyiban tér el a legtöbb hasonlótól, hogy itt nem az ilyen ügyekben igen aktív zeneipar, hanem a pornóstúdiók nyújtottak be keresetet illegális letöltések miatt.

Holderman bíró indoklásában elmondta, hogy az utóbbi időben egy új taktika tapasztalható a jogtulajdonosok részéről: igyekeznek minél több perelhetőnek tartott felhasználóról adatokat szerezni, majd ezeket a BitTorrentet használó embereket a számukra egyszerűbbnek tűnő (és sokkal súlyosabb büntetéssel járó) bűnszövetkezetben elkövetett jogsértéssel megvádolni. A bíró ugyanakkor nem ért egyet ezzel, mivel nem látja bizonyítottnak a bűnszervezet létét, szerinte a felhasználók nem állapodtak meg, és az egymással kommunikáló számítógépek pedig nem hoznak létre egy ilyen szervezetet. Az ars technica beszámolója szerint az Egyesült Államokban egyre erősödik a bírósági szkepticizmus a kiadók, jogtulajdonosok perei kapcsán, mivel úgy látják, hogy nem valódi megoldásokra törekednek, hanem megfélemlítésre.

A kalózkodással kapcsolatos fontos hír volt a múlt héten, hogy megjelent a francia Hadopi szabályozáshoz kapcsolódó, a tavalyi év adatait bemutató riport, melynek legfontosabb állítása, hogy a szigorú fellépésnek, a „három dobásod van” törvénynek köszönhetően Franciaországban 2011-ben 29 százalékkal csökkent a kalózoldalak látogatottsága, illetve 66 százalékkal esett vissza az illegális fájlmegosztás. A TorrentFreak – az adatokat nem vitatva – épp ezért arra mutatott rá, hogy a zeneipar bevétele ugyanebben az időszakban 3,9 százalékkal, a filmiparé 2,9 százalékkal csökkent Franciaországban, ami ellentmond annak a sokat hangoztatott állításnak, hogy a jogtulajdonosok bevétel-visszaesése a kalózkodás következménye.

Azóta történt

Előzmények