Steve Ballmer durván beszólt a Microsoftnak

A Microsoft tegnap tartotta szokásos évi részvényesi közgyűlését, és ezen a vállalat egyik legnagyobb befektetője, a korábban a céget hosszú ideig irányító Steve Ballmer nem fogta vissza magát – írta meg tudósításában a Bloomberg hírügynökség.

Pontos számokat!

Hirdetés

Ballmernek az a problémája, hogy szerinte a vállalatvezetés nem megfelelően tájékoztatja a befektetőket a profitmarzsról és az eladási adatokról a felhő, illetve a hardveres üzletágat érintően.

E kijelentés előzménye, hogy a Microsoft az éves beszámolójában a felhős szolgáltatások üzletágának folyamatosan növekvő árbevételét prognosztizálta, célként 2018-ra a 20 milliárdos árbevételt célozták meg. Erre Ballmer csak ennyit reagált: „Bullshit”.

A korábbi vezető úgy véli, hogy a vállalatnak nem bizonytalan becslésekkel kell megismertetnie a részvényeseit, hanem el kell mondaniuk, hogy mennyi volt az árbevétel és a profit. És mivel a szoftveres bruttó bevételek sokkal-sokkal nagyobbak, mint a felhőből vagy a hardverekből származóak, ne kábítsák a befektetőeket ígéretekkel – véli Ballmer.

A volt vezérigazgató azért háborodhatott fel, mivel a Microsoft pénzügyi jelentése valóban taktikusan van megfogalmazva: az idei – a naptári év közepén záródó – üzleti évükről szólva áprilisban azt írták, hogy a felhő üzletág 44 százalékos bruttó haszonkulccsal fog zárni, ám azt nem árulták el a részvényeseknek, hogy valójában mennyi az értékesítés.

Engedjék be az androidos alkalmazásokat!

Ballmer azzal sem volt elégedett, ahogy az univerzálisnak tervezett Windows platformon az alkalmazásokkal bánnak. Egy részvényesi kérdésre ugyanis a jelenlegi vezető, Satya Nadella elismerte ugyan, hogy jelentős hiányosságokkal küzdenek az alkalmazások területén, de hangsúlyozta, hogy terveik szerint sarkallni fogják a fejlesztőket, hogy olyan alkalmazásokat írjanak, melyek a teljes ökoszisztémában, minden eszközön működnek.

Ballmernek erről sarkos a véleménye: „Ez nem fog működni.” Ő a továbblépésnek azt tartaná, ha a platformon futtatni engednék az androidos alkalmazásokat.

Azóta történt

Előzmények