Bill Gates az FBI mellé állt

A Microsoft alapítója megtörte azt az összefogást, melynek keretében a Szilícium-völgy nagyvállalatai egységesen az Apple mellé álltak. Szerinte egyedi esetről van szó.

Bill Gates a Financial Timesnak adott interjújában kijelentette, hogy az Apple-nek végre kell hajtania a bírósági határozatot, és a különleges körülményekre való tekintettel segítenie kell a Szövetségi Nyomozóirodát (FBI) a terrorizmus elleni küzdelmében.

Mi történt eddig?

A technológiai világ mellett a teljes amerikai politikai és közéletet jó ideje lázban tartó események egy tavalyi terrorcselekményhez kapcsolódnak: 2015. december 2-án San Bernardinóban Syed Rizwan Farook feleségével lövöldözni kezdett egy ünnepség résztvevőire, és 14-en meghaltak, 22-en megsebesültek. Az Iszlám Állam nevében támadó terroristákat a helyi rendőrség még aznap lelőtte.

A támadó egy iOS 9-et futtató iPhone-t használt, ennek vizsgálatához az FBI kérte az Apple segítségét, akik teljes együttműködést ígértek, és egy speciális egységet is létrehoztak erre a célra. Állításuk szerint minden szükséges információt átadtak, de – mivel a telefon kóddal volt védve, és tíz rossz próbálkozás után automatikusan törlődnek az adatok – az FBI arra kérte az Apple-t, hogy adjanak nekik át egy kulcsot, amivel megkerülhetik a biztonsági rendszert.

Erre viszont a vállalat vezetője közölte, hogy az end-to-end védelem miatt nincs ilyen kulcsuk, ez a garancia a személyes adatok védelmére. A nyomozóiroda ekkor fordult bírósághoz, akik kötelezték az Apple-t, hogy készítsen egy backdoort, amivel hozzá lehet férni az adatokhoz.

Cook mereven ellenállt ennek a kötelezettségnek, arra hivatkozva, hogy ezt a kérést nem teljesíthetik, mivel ez potenciálisan az összes iPhone-t veszélybe sodorná.

Ellenállás és együttműködés

A kibontakozó heves vitában a nagy amerikai tech- és IT-vállalatok Cook érvelését elfogadva gyakorlatilag mind az Apple oldalára álltak – így tett a Facebook, a Google és a Twitter is (a Microsoft nem adott ki hivatalos nyilatkozatot az ügyben).

Bill Gates most ezt az egységet törte meg, amikor kijelentette, hogy: „Ez egy különleges esete annak, amikor a kormányzat információ-hozzáférést kér. Jelen esetben nem valami általános dolgot kérnek, hanem egy egyedi ügyben kérnek adatokat.” Ez egybecseng James Comey, az FBI igazgatójának közlésével, aki vasárnap blogjában leírta, hogy nem áll szándékukban mások telefonját feltörni, mesterkulcsot sem kérnek, csak ezt az egyedi ügyet akarják megoldani, pontosabban azt remélik, hogy a terrorista telefonjáról olyan adatokhoz jutnak hozzá, melyek segíthetik őket abban, hogy további merényleteket előzzenek meg.

A The Wall Street Journal ugyanakkor mai tudósításában arról számolt be, hogy az Igazságügyi Minisztérium még tovább menne, bírósági végzést kérnek arról, hogy az Apple mindenképp segítse a nyomozásokat további lezáratlan ügyekben is, ugyanis jelenleg tucatnyi olyan iPhone van a bűnügyi raktárakban, melyeket hasonló okokból nem tudnak megvizsgálni.

Tim Cook pedig tegnap körlevelet küldött a vállalat dolgozóinak, melyben biztosítja őket arról, hogy az Apple a végsőkig ragaszkodni fog ahhoz, hogy nem segítenek feltörni a telefonokat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények