Az iPhone 5S ujjlenyomat-olvasója éppúgy átverhető, mint a többi

Az Apple okostelefonján alkalmazott ujjlenyomat-felismerő technológia, a TouchID nagyon könnyen átverhető, és ez is bizonyítja, hogy ez a biometrikus módszer egyáltalán nem biztonságos, nem lehet vele hatékonyan védeni a felhasználók készülékeit – állítja vasárnapi közleményében a neves hackercsoport, a német Chaos Computer Club (CCC).

Mint ismert, az Apple pénteken kezdte meg az új telefon, az iPhone 5S árusítását, és a készülék egyik nagy előnyeként harangozták be a korábbiaknál nagyobb biztonságot ígérő ujjlenyomat-azonosítót. A hackercsapat tagjai szerint a TouchID semmivel sem biztonságosabb, mint az összes többi hasonló, amelyekről az elmúlt években már kimutatták, hogy nagyon egyszerűen becsaphatóak – a közlemény szerint az Apple technológiája csak felbontásában, és nem koncepciójában tér el a már ismertektől.

A CCC a közleményében linkel egy bemutató videót is, illetve leírást is adnak a hamis ujjlenyomat elkészítésének módjáról: az illetéktelenül behatolónak csak annyit kell tennie, hogy megszerzi a tulajdonos ujjlenyomatának képét 2400 dpi-s felbontásban, szoftveresen kitisztítja, megfordítja, majd lézernyomtatóval 1200 dpi-vel kinyomtatja egy átlátszó anyagra, és egy kis utókezelés után már használható is a hamis ujjlenyomat.

A CCC módszerét szakértők még vizsgálják, egyelőre nem erősítették meg, hogy valóban használható eljárás – de a csoport korábbi sikereit nézve nagy valószínűséggel most sem csak a levegőbe beszélnek.

Az iPhone körül kialakult helyzetre egyébként jellemző, hogy több weboldalon is díjakat írtak ki azoknak, akik kompromittálják a TouchID-t.

Az Apple még nem kommentálta a hackerek bemutatóját.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények