Összezárt a technológiai ipar az Apple mellett

A vezető amerikai technológiai cégek most már formálisan is támogatják az Applet-t az FBI-jal szemben. Azonban harminc támogatóval a háta mögött sem nyugodhat meg a vállalat.

A legújabb tudósítások szerint már több mint harminc technológiai, internetes amerikai, ám globális tevékenységet folytató nagyvállalat állt össze, hogy támogassák az Apple-t abban a küzdelmében, melyet azért folytat, hogy ne kelljen egy – saját megállapításuk szerint – roppant kockázatos módon segítenie a Szövetségi Nyomozóirodát.

E támogatásnak az Egyesült Államokban hivatalos, jogi útja is létezik, az úgynevezett „amicus brief”. Ez azt jelenti, hogy egy kialakulóban lévő, esetleg már bírósági szakaszba jutott ügyben a támogatók nyilvános beadvánnyal fordulnak a bírósághoz, hogy érveljenek az egyik fél igaza mellett. Az amicus nem kötelező jellegű, viszont igen nagy a közösségi hatása, egyetlen bíróság sem hagyhatja figyelmen kívül. (Megjegyzendő, hogy az elmúlt hetekben már több ilyen beadvány is érkezett, jogvédőktől, civil szervezetektől stb.)

A technológiai cégek által benyújtott mindkét beadvány azzal érvel, hogy ha egy több mint 200 éves törvény alapján rákényszerítik az Apple-t, hogy olyan szoftvert írjon, mely nem csak a szóban forgó ügyben, hanem bármikor máskor is lehetővé teszi a hatóságoknak, hogy az összes ilyen rendszert futtató eszköz biztonsági rendszerét megkerülve hozzáférjenek a tárolt információkhoz, az végtelenül veszélyes precedenst teremt: kinyílik Pandora szelencéje, és a visszaélések végtelen sorozata indulhat el. Úgy vélik, ha az Apple megír egy ilyen programot, annak sorsát már nem lehet kontrollálni.

Ráadásul, szól a második érv, ha az Apple most enged, akkor a nemzetbiztonság vagy egyéb hatóságok a jövőben egyre több és egyre szélesebb körű követelésekkel fognak előállni. (Ezeket az érveket erősíti, hogy pár napja az egyik vezető biztonsági vállalat vezetője rákérdezett informálisan az FBI egyik képviselőjénél – ezt a Twitteren írta meg –, hogy ha az Apple megírja a szoftvert, azt akkor felhasználják-e más telefonokhoz is: „Hát persze” – hangzott a válasz.) 

Az biztosnak tűnik, hogy a kormányzat most olyan harcba bocsátkozott bele, ahol az USA GDP-jének és tekintélyének nagy részét adó technológia vállalatok egységfrontjával találta magát szembe. És ezek a vállalatok nagyon erősek, politikailag is.