Az NVIDIA-nak bejött a Tegra

A grafikus processzorokat és rendszerchipeket fejlesztő NVIDIA tegnap publikálta első üzleti negyedéves számait. Noha meredeken – az egy évvel ezelőtti adathoz képest 150 millió dollárral – csökkent a leépítés utolsó fázisában járó lapkakészlet-üzletág forgalma, ezt ellensúlyozta a tabletekbe és okostelefonokba szánt Tegra kiemelkedő sikere.

A május 1-jén véget ért negyedévben az árbevétel 962 millió dollár, a nettó nyereség pedig 135,2 millió dollár volt, az előbbi 4, az utóbbi 1,7 százalékkal kevesebb, mint egy évvel ezelőtt. A bruttó nyereséghányad – a gyártási költségek levonása után megmaradó bevétel – 50,4 százalékra nőtt a korábbi trimeszter 48,1 százalékos szintjéről. Egy évvel ezelőtt a mutató 45,6 százalékon állt.

Huang Zsen-hszün (Jen-Hsun Huang) vezérigazgató kiemelte, hogy a grafikus processzorok forgalma stabil, enyhe növekedéssel, míg a Tegra lapkáért felelős fogyasztói divízió rekordárbevételt ért el. Ez utóbbi forgalma a megelőző negyedévhez képest 78,2 százalékkal, 122,6 millió dollárra nőtt. A GPU-biznisz 3,8 százalékkal, 614 millió dollárra bővült, míg a professzionális termékeket fejlesztő részleg közel egy százalékkal gyengébb forgalmat ért el (201,8 millió dollár), mint a negyedik negyedévben.

A vállalat a jelenlegi negyedévre 4-6 százalékos árbevétel-növekedést vár, az előrejelzés szerint a nyereséghányad körülbelül 1 százalékponttal javul. A mobilhálózati kapcsolatot biztosító baseband és rádiófrekvenciás áramkörök tervezésével foglalkozó Icera nemrég bejelentett felvásárlása e hónap végén vagy június elején zárul le – erősítették meg.

Előzmények