NVIDIA-chip kerül a PlayStation 3-ba

Noha a Microsoft következő generációs játékgépe grafikus processzorának fejlesztését a rivális ATI Technologies elhalászta az orra elől, az NVIDIA sem marad ki a konzolok újabb háborújából. A GPU-fejlesztő ma bejelentette, hogy a nagy teljesítményű Cell mikroprocesszorra épülő, PlayStation 3-ként emlegetett új Sony-gépben GeForce technológia felel majd a háromdimenziós megjelenítésért.

A két vállalat közös sajtóközleményéből arra is fény derül, hogy az NVIDIA már két éve dolgozik együtt a Sonyval a megoldás fejlesztésén. A grafikus processzor specifikációit nem hozták nyilvánosságra, egyelőre csupán annyit tudni, hogy az egy GeForce és a Sony-technológiákat ötvöző egyedi lapka lesz.

A két cég együttműködése nem korlátozódik csupán a PlayStation konzolra. A több évre szóló megállapodás – melynek értelmében az NVIDIA licencdíjat kap a grafikus chipet tartalmazó készülékek után – számos, a Cell processzorral működő tervezett termékre – többek között szórakoztatóelektronikai eszközökre – is kiterjed.

A grafikus processzort a Sony gyártja majd saját üzemeiben. Az új generációs PlayStation játékkonzol a várakozások szerint jövőre mutatkozik be és 2006-ban kerülhet piacra.

Azóta történt

Előzmények