Snowden-ügy: Németország szigorítana

Hirdetés


Forrás: Die Welt

„Azokat az amerikai cégeket, akik nem tartják be ezeket az [adatvédelmi] előírásokat ki kell tiltani az európai piacról” – közölte a német igazságügyi miniszter, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger tegnapelőtt a Die Weltnek adott interjújában, amikor a megfigyelési botrány kapcsán kifejtette, hogy az Európai Uniónak szigorúbb szabályokkal kell megvédenie polgárai személyes adatait. A miniszter elmondta, hogy ő már korábban is szorgalmazta a határozottabb fellépést, és szerinte az lenne a leginkább célravezető, ha a kiemelten kemény előírásokat tartalmazó német gyakorlat lenne a minta a tagállamok számára. A miniszter ugyanakkor arra nem tért ki, hogy ezt a gyakorlatban hogyan lehetne megvalósítani, miképpen lehetne egy bizonyított vétség esetén a Facebook vagy a Google esetleges kitiltását megvalósítani.

Németországban egyébként különösen nagy vihart kavartak az Edward Snowden által kiszivárogatott adatok, és meglehetősen ellentétesek a reakciók, ugyanis világos (hivatalosan is elismerték), hogy a német hatóságok is együttműködtek az amerikai nemzetbiztonsággal (az NSA-vel), a 2002 óta tartó nemzetközi együttműködés keretében adtak át adatokat.

A német közvéleményt egyrészt az rázta meg, hogy az amerikai megfigyelési rendszer milyen mélyen belelát a személyes életükbe, másrészt pedig az, hogy a német szövetségi titkosszolgálat (Bundesnachrichtendienst – BND) rendszeresen adatok százmillióit adta át az NSA-nek – a Spiegel Online beszámolója szerint egyedül tavaly decemberben 500 millió kommunikációs metaadattal szolgálták ki a kollégákat. A közvélemény nyomására egész biztos, hogy a kormány átalakítja a német és az amerikai hírszerzés együttműködésének szabályozását.

Azóta történt

Előzmények