1894. november 26.

Az USA Missouri államában lévő Columbiában megszületett Norbert Wiener amerikai matematikus, akit a kibernetika megalapítójának tartanak. Wiener a 2. világháború alatt a légvédelmi rendszerek matematikai problémáival foglalkozott, s e munka során fogalmazta meg annak a tudománynak az alapelveit, mely (saját megfogalmazása szerint) „az állatokban és a gépekben zajló hírközléssel, vezérléssel és ellenőrzéssel” foglalkozik.

Hirdetés

 

Előzmények

  • 1916. április 30.

    Megszületett Claude Shannon amerikai villamosmérnök és matematikus, az információelmélet megteremtője. A Massachusettsi Műszaki Egyetemen (MIT) 21 éves korában írt szakdolgozatában bemutatta, hogyan lehet a Boole-algebrára és a kettes számrendszerre alapozva logikai műveleteket végezni kapcsolók használatával – ezzel a digitális áramkör és a digitális számítógép alapjait fektette le. Fő műve A kommunikáció matematikai elmélete (1948).

  • 1913. március 19.

    Megszületett Julian Bigelow amerikai matematikus és villamosmérnök, aki 1946-ban Princetonban megépítette az IAS-t, amelyet a világ első tárolt programozású digitális komputerének tartanak. A gépet Neumann János tervezte, ő vette fel Bigelow-t – Norbert Wiener ajánlására – főkonstruktőrnek.

  • 1964. március 18.

    Meghalt Norbert Wiener amerikai matematikus, aki – amellett, hogy a matematika több ágában is kiemelkedőt alkotott – a komplex, dinamikus rendszerek vezérlésével foglalkozó kibernetika és a számítástudomány meghatározó teoretikusa volt. A kibernetika elnevezés az 1948-ban megjelent Kibernetika, avagy vezérlés és hírközlés az élőlényekben és a gépekben című munkájából származik.

  • 1954. február 9.

    E napon született Kevin Warwick, az angliai University of Reading kibernetikus professzora. Warwick fő kutatási területe a számítógépes rendszerek és az emberi idegrendszer közötti közvetlen kapcsolatok megteremtése, a „kiborgok” létrehozása. A határozott vízióval rendelkező tudós világhírűvé akkor vált, amikor 1998-ban egy RFID-chipet ültettek karjába. Négy évvel később egy bonyolultabb, a számítógépekkel és az internettel is kommunikálni képes szenzort kötöttek össze idegrendszerével.